Ga naar hoofdinhoud
coronatest of covid-19 verklaring

Coronatest of COVID-19 Verklaring

Wat is een Coronatest of COVID-19 verklaring nou precies?

Bent u van plan om binnenkort op reis te gaan? Dan kan het zijn dat u te maken zult krijgen met verschillende eisen om het land van bestemming in te mogen reizen. In de meeste gevallen heeft u een coronatest (COVID-19 PCR) voor vertrek nodig. In de meeste gevallen dient u dit aan te leveren in vorm van een negatief COVID-19 testresultaat. Meestal moet u deze COVID-19 verklaring samen met uw visumaanvraag aanleveren. Het kan echter ook zo zijn dat u dit document juist voor vertrek of bij aankomst moet tonen.  Hiermee stelt u vrij te zijn van enige COVID-19 symptomen.

Voor wie?

Bijna iedereen kan gebruik maken van deze COVID-19 PCR-test, ook wel bekend als de meest doorgaans gebruike coronatest. Dit geldt bijvoorbeeld niet alleen voor reizigers, maar ook voor bedrijven, onderwijs- en zorginstellingen. Ook zakelijke klanten kunnen bij ons terecht voor een dergelijke COVID-19 verklaring, bijvoorbeeld na een verplichte quarantaine door werkzaamheden in het buitenland. Traveldocs werkt samen met diverse gecertificeerde laboratoria, waardoor u zowel uzelf als uw reisgenoot, werknemer, familielid etc. kunt laten testen op locaties door heel Nederland. Ook wanneer u geen last heeft van symptomen. Deze organisaties worden oa erkend door de Chinese ambassade en vele anderen. Hierdoor bent u er zeker van dat deze verklaring voldoet aan alle eisen. 

In de meeste gevallen ontvangt u de testresultaten, samen met de (Engelstalige) COVID-19 verklaring, binnen 24 tot 48 uur via de mail. Bij Coronalab kunt u uw testresultaat zelfs dezelfde dag nog binnen krijgen. Dit geldt ook voor de zaterdag en zondag! Bij een negatief testresultaat ontvangt u ook een medisch COVID-19 reiscertificaat/verklaring, welke is ondertekend door een BIG geregistreerde arts.

Wat is een PCR test?

Bij een Polymerase Chain Reaction test, ofwel PCR test, wordt er gezocht naar genetisch materiaal (DNA of RNA) van het COVID-19 virus, welke zich in de slijm van de neus- of keelholte bevindt. Door middel van een wattenstaaf wordt hier een uitstrijkje van genomen. Laboratoria zal het materiaal vervolgens onderzoeken op aanwezigheid van het COVID-19 virus. Een arts controleert de resultaten, daarna legt deze de uitslag hiervan vast in een certificaat. Een PCR-test is altijd een moment opname. Een negatieve uitslag betekent dat er op moment van afname geen aanwezigheid van het COVID-19 virus is ontdekt. Dit betekend echter niet dat u niet (meer) besmet kunt raken. Een positieve uitslag houdt in dat dit virus op moment van afname wél is aangetroffen in uw lichaam. Het kan ook zijn dat dit stukjes restvirusmateriaal zijn na een infectie, echter gaat men er ook dan vanuit dat u alsnog besmettelijk kunt zijn voor anderen. In dat geval zijn de testcentra verplicht om dit te melden bij de GGD

Bent u recentelijk positief getest op het COVID-19 virus en wilt u een PCR test afnemen? Houdt er dan rekening mee dat u tot enkele maanden na de eerste besmetting nog positief kunt testen. Met de sneltest/antigeentest is de kans op positieve uitslag door een eerdere besmetting minder groot, omdat deze test alleen checkt of u op dit moment nog actieve COVID-19 virusdeeltjes in de neus- en keelholten heeft zitten. De PCR test daarentegen kan ook oude virusdeeltjes opsporen in uw lichaam. Daarom kan het zijn dat u bij een eerdere besmetting enkele maanden daarna nog steeds positief kunt testen voor het COVID-19 virus d.m.v. een PCR test.

Wilt u weten of u Corona heeft gehad?

Sommige testcentra, waaronder Coronalab, bieden u naast de PCR-test ook de mogelijkheid om te testen op aanwezigheid van antilichamen/antistoffen tegen het COVID-19 virus in uw bloed. Dit is een serologisch bloedonderzoek waarbij bloed wordt afgenomen en vervolgens – al dan niet in een laboratorium – wordt gekeken of er antilichamen aanwezig zijn. Deze serologische test is gevalideerd door het RIVM en is een zeer gevoelige en betrouwbare test. Er zijn maar heel weinig virusdeeltjes nodig om de aanwezigheid hiervan te detecteren. Met deze uitslag kunt u dus zien of iemand het Coronavirus heeft gehad en of er antistoffen zijn opgebouwd. Het is belangrijk om te weten dat dit niet uitsluit dat u nog een keer besmet kunt raken met het virus. Wel geeft de uitslag een indicatie of er immuniteit tegen het virus is opgebouwd. Het verwerken van een serologische test duurt gemiddeld 24 tot 48 uur, afhankelijk of deze doorgestuurd wordt naar het laboratorium of dat u de uitslag ter plekke krijgt. Bij Coronasneltestpoint ziet u binnen 15 minuten al of er antilichamen/antistoffen aanwezig zijn in uw bloed, bij andere testaanbieders kan dit mogelijk langer duren.

Alle aangeboden testen vermeldt op onze testlocatie-pagina worden te allen tijde afgenomen door gediplomeerde verpleegkundigen en getraind personeel. De reisverklaringen worden tevens altijd verstrekt door een bij BIG geregistreerde arts.

Wilt u direct een coronatest inplannen of een COVID-19 verklaring opvragen? Klik dan hier voor een overzicht van testlocaties bij u in de buurt. 

 

Liever een Coronatest of COVID-19 verklaring direct via Traveldocs regelen?

Traveldocs biedt tegenwoordig ook eigen PCR testen met reisverklaring aan, welke geschikt zijn voor reizen naar China, Thailand, Suriname, Rusland en nog vele andere landen.

Om direct een afspraak bij ons op locatie Schiphol/Hoofddorp in te plannen kunt u dit doen door hier te klikken! Is omgeving Schiphol/Hoofddorp niet geschikt voor u? Dat is geen probleem. Neem dan een kijkje op de algemene website. Doordat wij operationeel zijn door heel Nederland kunt u altijd een geschikte tijd, datum en locatie vinden, waar en wanneer het u uitkomt.

 

 

 

 

Wilt u meer informatie of advies op maat? Vul dan ons contactformulier in en wij nemen spoedig contact met u op!

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo by CDC on Unsplash

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top