Het verkrijgen van een visum voor Israël kan een belangrijke stap zijn voor Nederlandse reizigers…
Visumvrij reizen of visum bij aankomst kopen
Een Nederlands of Belgisch paspoort hebben kan enorm veel voordelen met zich mee brengen, omdat je vaak zonder onnodig gedoe vooraf geheel visumvrij een land in mag reizen, of de mogelijkheid hebt om een visum bij aankomst te kopen. Dit in tegenstelling tot de meeste nationaliteiten uit het Midden-Oosten of Afrika bijvoorbeeld, die bijna in alle gevallen altijd voor vertrek in persoon langs de betreffende ambassade moeten. Hiermee zijn betreffende nationaliteiten vaak hun paspoort een week of langer kwijt en moeten daarbij ook worstelen met de nodige documenten hiervoor.
In 2022 staat Nederland op nummer 6 van de wereldranglijst van sterke paspoorten en België op nummer 7. Japan domineert al jaren nummer 1 en heeft hiermee het sterkste paspoort ter wereld. Dit betekent dat je met een Japans paspoort naar de meeste bestemmingen geheel zonder visum kunt reizen of een visum bij aankomst kunt verschaffen. Dit geldt zelfs voor een bezoekje aan China en Rusland!
Nederland en België scoren echter ook totaal niet slecht. Als je besluit om visumvrij naar een bestemming te reizen doe je er goed aan om voor vertrek deze blog door te lezen. Zo weet je waar je aan toe bent, wat je kunt verwachten bij de immigratiedienst in het land van bestemming én sta je niet onverwacht voor onnodige verrassingen.
Waar kan je als Nederlander of Belg zonder visum naar toe?
First things first! Natuurlijk wil je als eerste weten waar je zoal naar toe kunt. Voor Nederlanders is dit een behoorlijk lange lijst, want hoewel je voor veel landen als NL-er een visum voor vertrek kunt aanschaffen, heb je vaak ook de mogelijkheid om dit ter plekke bij aankomst te doen. Dit natuurlijk alleen mits je aan de voorwaarden kunt voldoen.
Omdat de lijst waar je visumvrij naar toe kunt reizen of een visum bij aankomst kunt kopen enorm groot is (voor NL zijn dit in totaal 188 landen, voor België 186 landen), stellen wij in deze blog voornamelijk waar je zoal op moet letten wanneer je visumvrij besluit te reizen.
Heb je een bestemming gekozen waarbij je twijfelt of je nou wel of geen visum voor vertrek moet aanvragen? Neem dan even telefonisch contact met ons op en wij zoeken dit graag voor je uit. Heb je een bestemming gekozen die bij ons onder het kopje Visums wordt benoemd? Wij adviseren dan om gebruik te maken van de mogelijkheid om voor vertrek een visum te kopen. De redenen hiervoor kun je hieronder lezen.
Visumvrij reizen biedt een beperkt verblijf aan
Voor de meeste landen die je zonder visum kunt betreden betekent dit in de praktijk dat je meestal niet langer dan 30 dagen (of korter!) in het land mag verblijven. Denk hierbij aan landen zoals Thailand, Indonesië, Malaysië, Cambodja en eigenlijk de meeste landen in Oost-Azië. Meestal zijn alleen landen in Zuid-Amerika een uitzondering, waar je vaak tot 90 dagen visumvrij kunt verblijven. Om een visumvrije entree stempel in je paspoort te kunnen krijgen moet je bij aankomst kunnen laten zien dat je het land daadwerkelijk binnen 30 dagen na inreis zult verlaten. Dit doe je door middel van een retourticket of doorreis ticket op naam. Zelfs als je van plan bent om gebruik te maken van de eventuele opties om je visumvrije entree te verlengen (in sommige gevallen kan dit namelijk), moet je alsnog een ticket met uitreis binnen de visumvrije periode voorleggen. Oók als je hier helemaal geen gebruik van maakt in de praktijk.
Kom je met een ticket waarbij de uitreis buiten de visumvrije periode valt? Dan kan het zijn dat je naast een hoop gedoe met de lokale immigratie agenten toegang geweigerd wordt, omdat je niet voldoet aan de inreis voorwaarden. Wanneer je visumvrij reist is dit trouwens sowieso altijd een mogelijkheid die je in het achterhoofd moet houden. Zonder visum reizen betekent het dat je de beslissing voor het wel of niet mogen toetreden van de grenzen aan de immigratie officier in kwestie over laat. Het is maar net hoe de pet van de betreffende staat of er wel of niet moeilijk wordt gedaan en gelet wordt op elke punt en komma die eventueel fout staat. Een onvolledige naam op een vliegticket kan al leiden tot afwijzing of weigering! Dus vraag jezelf altijd goed af of je dit risico wilt lopen, met name bij verre reizen.
Lange wachtrijen
Kies je ervoor om een visum bij aankomst te kopen? Ook hier rekening houden met een beperkt verblijf! Neem daarnaast een boekje o.i.d. mee, omdat de rijen voor een visum bij aankomst vaak ellenlang kunnen zijn en je in de meeste gevallen wel een paar uurtjes op het vliegveld zult moeten wachten alvorens je daadwerkelijk door de immigration kunt.
Zeker in vakantieperiodes en bij vluchten met een aankomsttijd overdag kunnen deze wachttijden aanzienlijk oplopen. Wanneer je reist met (jonge) kinderen, een overstap hebt of geen mogelijkheid hebt om een transfer van het vliegveld naar het hotel op een later tijdstip mee te pakken, is het vaak wijsheid om te kijken naar de mogelijkheden voor het verkrijgen van een visum vooraf. Landen zoals Egypte en Midden Afrika staan er bijvoorbeeld om bekend enorm lange wachttijden bij de immigratiedienst te hebben wanneer je ter plaatse een visum wilt kopen. Daarnaast is het ook niet nieuw dat er gesjoemeld kan worden met bijvoorbeeld het te betalen bedrag of de koers van de dollar of euro naar lokale valuta. Wanneer je voor een land zowel voor vertrek als bij aankomst een visum kunt kopen heb je op het vliegveld (zie bijvoorbeeld Thailand, Curaçao of Indonesië) een rij voor reizigers die zonder visum arriveren en deze ter plekke kunnen kopen als een rij voor reizigers die met visum aankomen en vaak hierdoor direct door de immigratie kunnen lopen.
Wanneer wel en wanneer geen visum aanvragen?
Sommige landen zijn heel simpel in hun beleid. Blijf je korter dan 30 dagen in het land? Reis dan visumvrij. Blijf je 30 dagen of langer? Haal dan een visum voor vertrek.
Zakelijke reizigers zijn echter vaak verplicht om, ondanks een kort verblijf, alsnog een visum aan te vragen voor vertrek. Dit is vaak omdat zij ten eerste meestal bij aankomst direct door moeten en geen tijd hebben voor de lange wachtrijen bij de immigratie en ten tweede omdat zij zakelijk gaan vaak aanvullende documenten en informatie moeten verstrekken aan de immigratiedienst. Ook is het zo dat sommige landen de visumvrije optie enkel aan toeristische reizigers bieden. Wanneer je als zakelijke reiziger met een koffer vol gereedschap aankomt zal dit ongetwijfeld wenkbrauwen doen optrekken bij de douane, en neem maar van ons aan vragen oproepen het laatste is wat je in zo’n geval wilt! Ook hier daarom altijd een visum voor vertrek kopen.
Echter raden wij ook toeristen aan om, wanneer mogelijk tenminste, altijd een visum voor vertrek aan te vragen. Doe dit trouwens sowieso wanneer je bijvoorbeeld met jonge kinderen reist, niet al te veel tijd aan de inreis procedure wilt spenderen en om er zekerheid van te hebben dat je niet zomaar zonder valide reden geweigerd kan worden als je eenmaal in het land van bestemming bent aangekomen. Bij reizen buiten Europa is dit sowieso altijd aangeraden, simpelweg omdat je niet voor onbekende immigratieprocedures wilt komen te staan waarbij je ook nog eens moeite hebt met de lokale taal en een immigratie officier tegenover je hebt die zeer beperkt Engels spreekt.
Voorwaarden visumvrij reizen of deze ter plekke kopen
Wanneer je er toch voor kiest om visumvrij te reizen of om het visum bij aankomst te kopen, let er dan op dat je per reiziger aan de volgende zaken kunt voldoen. Zoek daarnaast op de overheids website van de betreffende bestemming uit of er overige voorwaarden van toepassing zijn en vraag na bij de luchtvaartmaatschappij of cruise na of je überhaupt bent toegestaan om zonder visum in te checken. Want hoe verbazingwekkend dat ook is, mogen zij ervoor kiezen om jou niet aan boord te laten wanneer je besluit zonder visum naar een bestemming te reizen! Met name wanneer je eigenlijk een visum voor vertrek voor kunt aanschaffen kan er behoorlijk moeilijk worden gedaan door het immigratiepersoneel.
Heb je alles uitgezocht en kies je toch voor de visumvrije of de visa on arrival optie? Zorg dan dat je:
- Beschikt over een uitreis- of doorreis ticket op jou naam zoals deze in het paspoort staat, waarbij het vertrek binnen de visumvrije periode valt. Zelfs wanneer je eigenlijk langer van plan bent in het land te verblijven. Boek in dat geval een ticket die je later kunt wijzigen zodra je eenmaal voorbij de immigratiedienst bent.
- Kunt aantonen te beschikken over voldoende financiële middelen om jezelf te onderhouden gedurende je gehele verblijfsperiode. In de meeste gevallen is dit ongeveer 100 EUR per persoon, per dag. Zorg er daarom voor dat je een creditcard hebt met voldoende credit en een bankafschrift op naam met voldoende saldo. Betaald iemand anders voor je? Neem dan een ondertekende, Engelstalige brief van diegene mee waarin hij/zij aangeeft jouw sponsor te zijn en hoe hij of zij voor jouw verblijf zal betalen.
- Als je als toerist reist is het altijd goed om een hotelbevestiging op naam mee te nemen. Boek deze bij voorbaat, ook als je nog niet zeker weet waar je wilt verblijven. Via Booking.com kan je vaak aanbieders vinden waarbij je de boeking kosteloos kunt annuleren. Kijk hier naar wanneer je niet weet of je gebonden wilt zijn aan een boeking of maak een boeking voor in ieder geval de eerste paar nachten. Zorg er hoe dan ook voor dat je iets kunt aantonen, want aankomen met lege handen roept altijd meer vragen op dan nodig is. Verblijf je bij een vriend of familielid? Zorg dan voor een Engelstalige uitnodigingsbrief met diens kopie paspoort erbij, waarop jouw naam staat vermeldt (en die van jouw reispartners, indien van toepassing!). Daarnaast natuurlijk ook het duur van het verblijf, het adres en het telefoonnummer waarop jij en de gastheer/vrouw te bereiken zijn hierin vermelden.
- Reis je zakelijk? Zorg dan voor een garantiebrief in het Engels van jouw werkgever en eventueel een uitnodigingsbrief van het te bezoeken bedrijf.
- Bij een transit / overstap dien je te beschikken over een doorreis ticket op naam.
Het blijft altijd op eigen risico van de reiziger
Naast het meenemen van alle bovengenoemde documenten is het natuurlijk ook van belang dat je ruim voor vertrek uitzoekt of je überhaupt mag inchecken zonder visum bij de luchtvaartmaatschappij, cruise of andere vervoerder waarmee je reist. Zij mogen reizigers zonder visum namelijk altijd weigeren.
Daarnaast is het ook van belang dat je bij een eventuele overstap uitzoekt over welke voorwaarden en regelingen in het land van overstap van toepassing op jou kunnen zijn. Je kan namelijk wel alle nodige documenten voor bijvoorbeeld Thailand mee nemen, maar als je een overstap in Dubai hebt kan het zijn dat het immigratie personeel daar om hele andere documenten vraagt. Voorkom verrassingen en zoek alles goed uit voor vertrek, zeker wanneer je een verre reis maakt. Vraag daarom ook altijd de ambassade om advies en zorg dat je zwart op wit kunt aantonen dat je het recht hebt om visumvrij te reizen. Een advies van een reisbureau of instantie is niet voldoende bewijs om bijvoorbeeld de gemaakte kosten van de vliegticket terug te krijgen wanneer bijv. een luchtvaartmaatschappij je besluit te weigeren zonder visum. Vraag daarom ook altijd om bevestiging bij de betreffende ambassade of het consulaat van het land van bestemming en kijk altijd op de website van de immigratiedienst en het Ministerie van Binnenlandse en/of Buitenlandse Zaken van het betreffende land, zodat je zeker weet dat je aan alle voorwaarden voldoet wanneer je zonder visum reist.
Vergeet verder vooral het allerbelangrijkste niet: Reizen zonder visum of het kopen van een visum bij aankomst blijft te allen tijde het risico van de reiziger. De immigratie officieren in het land van bestemming (of bij een overstap in een derde land!) mogen toegang tot het land altijd weigeren of vragen naar aanvullende documenten indien zij dit nodig achten.
Het is daarom altijd beter om een visum voor vertrek te hebben, zodat je zeker weet dat je niet afgewezen kunt worden op basis van de documenten.
In het verleden veroordeeld of aantekeningen op het paspoort
Ben je in het verleden veroordeeld voor een (lichte) strafrechtelijke feit of heb je wel eens aantekeningen in het paspoort gekregen van een (immigratie) officier (ook in geval van een overstay bijvoorbeeld!)? Het is dan altijd aangeraden om sowieso voor vertrek een visum aan te vragen. Zo voorkom je dat je op het laatste moment alsnog geweigerd wordt.
Bij vrijwel alle landen kun je bij het aanvragen van een visum toelichting geven wanneer je (al dan niet in het verleden) bent veroordeeld of aantekeningen hebt gekregen. Hier krijg je de mogelijkheid om jouw situatie toe te lichten. Wacht hier niet mee tot de immigratie officier dit doet, want de kans op afwijzing of land ontzegging is dan simpelweg te groot.
Omdat de immigratiedienst /douane altijd al jouw gegevens kunnen en mogen inzien dan wel opvragen, is het niet handig om te doen alsof je neus bloed en je van niks weet. Dit wordt namelijk gezien als het verstrekken van onvolledige of foutieve informatie en leidt vrijwel altijd tot weigering van toegang.
Voorkom dit door voor vertrek al je documenten in orde te hebben. Is je visumaanvraag voor vertrek geweigerd? Dan kun je meestal op interview bij de betreffende ambassade of het consulaat langskomen om je situatie toe te lichten en jezelf nader te verklaren. Vaak krijg je in dat geval alsnog een visum in het paspoort.
In alle gevallen is het hoe dan ook beter om de weigering te krijgen wanneer je nog in Nederland bent, dan wanneer je al bent aangekomen in een ver land en weer op het vliegtuig terug wordt gezet.
Weet je niet zeker of je een visum voor vertrek moet aanvragen of hoe je dit precies kunt doen? Neem dan contact met ons op of kijk onder het kopje Visums naar alle mogelijke opties. Traveldocs helpt u graag op weg!
En vergeet vooral niet: Geniet van je reis! Hoewel de immigratie controle erg eng kan zijn of de visumprocedure lastig, is het eigenlijk altijd wel de moeite waard zodra je eenmaal in het land van bestemming bent aangekomen. Je zorgen verdwijnen dan even snel als dat deze gekomen zijn. Liever voor vertrek een beetje moeite doen dan achteraf balen dat je dit niet hebt gedaan! Daarnaast helpen onze visumexperts jou graag om alle nodige moeite uit handen te nemen en weet je dankzij onze zorgvuldige controle altijd zeker dat je documenten voldoen aan de eisen!
Meer weten? Kijk op onze visum pagina’s of neem contact met ons op!
Foto’s: Met dank aan Unsplash Chuttersnap, Nicole Geri & Lisanto