skip to Main Content

Visum Rusland aanvragen

Reizigers naar Rusland (zowel zakelijk als toeristisch) zijn verplicht voor vertrek over een geldig visum Rusland te beschikken. Het visum Rusland aanvragen kan vanaf € 109,95. Dit is inclusief consulaire kosten.

Ontvang uw visum vanaf 3 dagen!

De procedure van het aanvragen van uw visum Rusland kan vanaf 4 werkdagen.

Bespaar tot 35%!

Bij het online bestellen van uw visum hanteren wij de scherpste prijzen.

Trustpilot
Bank betalingen

Vanwege het COVID-19 virus zijn visa afgiften voor standaard toeristische en zakelijke visumaanvragen in Nederland tot nader order geschrapt.

Zakelijke reizigers mogen het land enkel betreden met een autorisatiebrief (TELEX/FMS), welke verkregen moet zijn bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken in Rusland. Technische- en crew visa aanvragen kunnen wij verzorgen, alsmede standaard zakelijke en privé aanvragen voor (aantoonbare) inwoners van België.

Meer weten? Bel of mail ons en wij helpen u graag verder.

Hoe werkt het?

visum

1. Aanvragen

Eenvoudig een visum Rusland aanvragen door de benodigde gegevens online in te vullen.

veilig afrekenen visum

2. Documenten aanleveren

U ontvangt van Traveldocs een e-mail met instructies over het verzenden van uw paspoort en vereiste documenten.

visum aanvraag

3. Officieel document

U kunt uw paspoort met officieel visum ophalen of aangetekend per koerier retour laten zenden.

Visumbenodigdheden

Rusland

Paspoort

Uw originele paspoort met een geldigheid van minstens 6 maanden na de vervaldatum van uw visum.

Ook is het belangrijk dat uw paspoort nog minimaal 2 lege visumpagina’s bevat die tegenover elkaar liggen.

Pasfoto

Een officiële, kleuren pasfoto welke aan onderstaande voorwaarden voldoet:

 • De foto is minder dan 3 maanden oud
 • De achtergrond is wit of lichtgrijs van kleur
 • De afmetingen zijn 3,5 x 4,5cm
 • Er zijn geen beschadigingen aan de pasfoto
 • De pasfoto is niet vastgeniet aan het visumaanvraagformulier
 • De persoon op de foto kijkt recht in de camera
 • Er wordt geen bril gedragen op de foto

Uitnodiging

Een Tourist Voucher van de uitnodigende organisatie in Rusland. Deze wordt meestal verzorgd door het hotel of een lokale touroperator.

De Tourist Voucher bestaat uit 2 onderdelen: een voucher en een confirmation.

Indien u wilt dat wij uw Tourist Voucher verzorgen dan kunt u de dienst Rusland Uitnodiging selecteren tijdens het plaatsen van uw online aanvraag op onze website.

Verzekeringsbewijs

Een verzekeringsverklaring op briefpapier van de verzekeraar.

Deze dient de volgende gegevens te vermelden:

 • De volledige naam van de reiziger
 • De ingangs- en vervaldatum van de verzekering (Deze data moeten de gehele reisperiode dekken)
 • Aangeven dat de verzekering geldig is in Rusland of de hele wereld
 • Een handtekening van de verzekeraar

Inreizen per auto of motor

Als u overland Rusland inreist dan zijn de volgende extra documenten nodig:

 •   Kentekenbewijs
 •   Verzekeringsbewijs auto/ motor
 •   Kopie rijbewijs van de chauffeur
 •   Een reisplan met de geplande route
 •   De Tourist Voucher dient “Auto Tourism” te vermelden

Geboren in de voormalig Sovjet- Unie voor 1991

Als u voor 1991 geboren bent in Rusland, Armenië, Azerbeidzjan, Belarus, Estland, Georgië, Kazachstan, Kirgizië, Letland, Litouwen, Moldavië, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oekraïne of Oezbekistan dan zijn de volgende extra documenten nodig:

 • Een officiële afstandsverklaring van uw toenmalige staatsburgerschap
 • Als u geen officiële afstandsverklaring heeft dan is een ingevuld vragenformulier nodig (Deze ontvangt u op uw persoonlijke pagina)
 • Een kopie van uw toenmalige paspoort
 • Een kopie van uw geboorte akte

Belangrijke informatie

Aanvragers van een double entry visum MOETEN een vluchtbevestiging aanleveren met daarop allebei de in- en uitreizen te zien!

Aanvragers van een visum voor meerdere inreizen dienen tevens te voldoen aan onderstaande eisen:

 • Het paspoort moet minstens 12 maanden geldig zijn bij aankomstdatum.
 • Het paspoort met daarin het oude visum voor Rusland.
 • Indien dit oude visum niet meer in het huidige paspoort zit, een kopie van het oude visum en de informatiepagina van het oude paspoort.
 • Een stempel op dit oude visum, waaruit blijkt dat de aanvrager minstens één keer in de laatste twaalf maanden in Rusland is geweest.

Wat is het visum Rusland, hoe kan ik het visum Rusland aanvragen en wanneer heb ik deze nodig? 

Wat is een visum Rusland?

Het visum Rusland is een toestemmingsdocument van het consulaat om de Russische Federatie in te mogen reizen. Het visum Rusland kunt u aanvragen via de Russische ambassade of consulaat. Dit toestemmingsdocument is een visum, welke in uw paspoort aangebracht dient te worden alvorens u het land kunt inreizen. Dit document wordt ook wel een (e-)visum Rusland genoemd en dient u in alle gevallen vooraf aan de reis aan te vragen. Er bestaan verschillende soorten van het visum Rusland. Op onze website kunt u precies zien welke van toepassing is voor uw reis of situatie. Wij kunnen naast het standaard zakelijk en toeristische visum Rusland ook een Rusland visum aanvragen voor Medische of Journalistieke doeleinden. Indien u niet zeker weet welk visum in uw situatie van toepassing is, verzoeken wij u om vooraf telefonisch contact met ons op te nemen.

Visum Rusland online aanvragen

U kunt uw visum Rusland aanvragen door het aanvraagformulier op onze website in te vullen. U ontvangst vervolgens een persoonlijke e-mail met daarin een overzicht van de door u aan te leveren documenten voor het visum Rusland. Deze documenten hebben wij nodig om uw visum Rusland te kunnen aanvragen. Daarnaast ontvangt u ook het consulaire formulier voor het visum Rusland. Hierdoor hoeft het consulair formulier voor uw visum Rusland aanvraag niet meer zelf op te maken en krijgt u niet meer te maken met moeilijke of onduidelijke overheidswebsites, wat tijd bespaart. Zodra u alle benodigde documenten voor uw visum Rusland aanvraag heeft verzameld, dient u deze – afhankelijk van het type visum – fysiek of via de mail bij ons aan te leveren. Vraagt u een elektronisch visum voor Rusland aan? Dan kunt u de aanvraag geheel online indienen en de documenten per mail aan te leveren. Wilt u liever een regulier visum Rusland aanvragen? Dan dient u naast uw paspoort ook alle nodige documenten fysiek bij ons aan te leveren. Dit moet samen met uw paspoort en pasfoto gebeuren. Welke benodigdheden dit zijn kunt u hierboven lezen.

 

U hoeft niet meer zelf naar het consulaat.

Voorheen diende de aanvrager zelf naar het consulaat te reizen om het paspoort en documenten af te geven en zelf ook op te halen bij het consulaat in Den Haag. Traveldocs neemt u die moeite uit handen door dit voor u te doen. Tevens kunt u hierbij gebruik maken van onze Ophaal- en wegbreng koeriersservice. Tegen aanvullende kosten kunnen wij een eigen koerier naar uw thuis- of kantooradres sturen, welke het paspoort en documenten bij u komt afhalen en naar ons zal brengen. Uiteraard bieden wij ook de mogelijkheid om het paspoort weer middels een koerier retour te ontvangen.

Hiervoor betaald u aanvullende kosten van € 29,95 inclusief BTW. Indien u andere wensen heeft omtrent het retour krijgen van uw paspoort, bieden wij hiervoor diverse diensten aan. De kosten van de koeriersdienst kunt u in onze tarievenoverzicht terug vinden. Wij zullen bij ophalen contact met u opnemen om af te stemmen wanneer en waar onze koerier zich kan melden en uiteraard ook telefonisch op de hoogte stellen zodra het paspoort met visum gereed is. Weet u nog niet wat uw wensen zijn?

Dat is geen enkel probleem. U kunt altijd later in het traject uw wensen aan ons bekend maken en de betaling voldoen middels een online link. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of kijk op onze website.

Zakelijk of toeristisch, een uitnodigingsbrief is verplicht.

Alle reizigers moeten bij de aanvraag een uitnodigingsbrief aanleveren van de Russische organisatie, die door de reiziger bezocht zal worden. Toeristen kunnen een uitnodigingsbrief vaak verkrijgen van hun reisbureau of overnachtingsplaats in Rusland. Beschikt u niet over een uitnodigingsbrief? Tegen een aanvullend tarief kunt u de uitnodigingsbrief door Traveldocs laten verzorgen. Om dit mogelijk te maken dient u dit aan te vinken bij het plaatsen van de order op onze website. Wij zullen de brief dan toevoegen bij de aanvraag, zodra wij alle nodige documenten van u hebben ontvangen.

Welke soorten Rusland visums zijn er?

Welke variant van het visum Rusland u moet aanvragen hangt af van uw reisdoel.

Elektronisch visum Rusland

Rusland kent een elektronische visum Rusland (e-visum). Dit is een online visum Rusland, welke is bestemd voor de regio’s Oblast Kaliningrad, Oblast Leningrad of St. Petersburg. U mag met dit elektronisch visum Rusland één van deze landen per vliegtuig betreden en u mag de stadsgrenzen van de stad niet verlaten. U mag op dit visum dus niet zowel naar Moskou als naar St. Petersburg. U moet de stad in- en uitreizen vanuit dezelfde punt (vliegveld). Ook mag uw verblijf niet langer dan 8 dagen aaneengesloten zijn. Wilt u meerdere plaatsen bezoeken in Rusland of wilt u langer dan 8 dagen in Oblast Kaliningrad, Oblast Leningrad of Sint-Petersburg verblijven? Dan dient u te kiezen voor het regulier visum 9 t/m 30 dagen. Dit elektronisch visum Rusland krijgt u van ons per mail na goedkeuring toegestuurd en kan geheel online worden aangevraagd. U hoeft hier dus geen documenten fysiek voor aan te leveren. Het voordeel van het elektronisch visum Rusland is dat dit een gratis visum is, waar geen consulaire kosten mee gemoeid zijn. Bij Traveldocs betaald u alleen de bemiddelingskosten voor het verwerken van uw elektronisch visum Rusland aanvraag.

Regulier visum Rusland

De meest bekende variant is het regulier visum Rusland, welke als sticker aangebracht wordt in uw paspoort. Hiermee mag u vrij rondreizen in Rusland gedurende een periode van 30 dagen en mag u zowel per land, per zee als per vliegtuig het land in- en uitreizen. Ook bent u niet gebonden aan een vast in- en uitreispunt. Wel dient u hiervoor de documenten in de benodigdheden fysiek bij ons aan te leveren en zult u uw paspoort gedurende de verwerkingstijd kwijt zijn. Traveldocs dient uw visum Rusland aanvraag voor u in en haalt deze ook weer voor u op, waardoor uw werk hierin minimaal is. U hoeft alleen de juiste documenten aan te leveren en wij verzorgen de rest voor u.

Beiden visum soorten Rusland kunt u vinden op onze website.

Overige visum Rusland soorten

De meest voorkomende visum Rusland zijn toeristisch en zakelijk. Daarnaast verzorgen wij ook Medische visum Rusland en visum Rusland voor journalisten, crew members en technische medewerkers. Indien u gebruik wenst te maken van de laatste 4opties, verzoeken wij u om vooraf telefonisch of via de mail contact met ons op te nemen. De aan te leveren documenten kunnen namelijk verschillen.

De toeristische en zakelijke visa kunt u wel via deze website regelen.

Reizen naar Wit Rusland (Belarus)

Momenteel is Rusland bezig met het uitrollen van een nieuw type visum, waarmee u zowel naar Wit-Rusland, Rusland en Kazachstan kunt reizen op één visum. Wanneer dit visum beschikbaar zal zijn is nog niet bekend gemaakt door de Russische overheid. Dat dit visum Wit Rusland – Kazachstan – Rusland eraan zit te komen is zeker, echter weten wij nog niet wanneer. Zodra dit Wit Rusland visum beschikbaar zal zijn, zullen wij dit kenbaar maken op onze pagina en sociale media kanalen.

Verwerkingstijd. Hoe lang duurt het aanvragen van mijn visum Rusland?

Gemiddeld duurt het tussen de 7 en de 10 werkdagen na het moment van indienen, alvorens u het paspoort met visum weer retour krijgt. Heeft uw aanvraag haast? Dan bieden wij, in veel gevallen ook een spoedvisum aan, waarbij de verwerkingstijd slechts 4 dagen is vanaf het moment van indienen bij het consulaat. Hier betaald u wel een toeslag voor.

Zakelijke reizigers kunnen een visum krijgen met een geldigheid tussen de 3 maanden en de 12 maanden. De geldigheid van het visum wordt uiteindelijk beslist door het consulaat, waarbij de uitnodigingsbrief altijd leidend is. Wilt u langer in Rusland blijven dan de data genoemd in uw uitnodigingsbrief of wilt u meerdere inreizen hebben en staan deze niet vermeldt in de uitnodigingsbrief voor Rusland? Dan zult u deze eerst moeten (laten) aanpassen, omdat het consulaat alsnog de reisgegevens in de uitnodigingsbrief voor het visum Rusland zal aanhouden.

Toeristische reizigers kunnen een visum krijgen met een geldigheid van 3 maanden. Indien het een reis naar familie of een medische betreft, is het in sommige gevallen ook mogelijk om een visum te verkrijgen van 3 tot 6 maanden. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor meerdere inreizen. Hier gelden wel specifieke eisen en voorwaarden voor en bieden wij niet standaard aan op de website. Neem voor informatie over dit visum eerst contact met ons op.

De kosten voor het visum Rusland.

De kosten van het visum Rusland bedragen € 109,95 per persoon, inclusief BTW. Deze kosten zijn inclusief consulaire kosten voor het visum Rusland en ons bemiddelingstarief. Hier kan, afhankelijk van de door u gekozen visumtype, levertijd en eventuele urgentie, een toeslag bij komen. Indien u wilt dat uw paspoort na het verkrijgen van uw visum voor Rusland middels standaard koerier retour wordt gezonden, dan betaalt u daarvoor een meerprijs voor.  Indien u een snellere levering wilt, kan hier een meerprijs voor gerekend worden, afhankelijk van uw wensen. Ook bieden wij de mogelijkheid aan om het paspoort voor u klaar te leggen op Schiphol , waar u deze voor vertrek direct kunt afhalen. Hier betaald u € 45,00 euro voor, inclusief BTW.

Waarom uw Visum Rusland aanvragen bij Traveldocs?

Bij Traveldocs staan wij garant voor professionele, correcte, vlotte en betrouwbare service.

Onze ervaren deskundigen controleren de aanvraag alvorens deze wordt ingediend bij het consulaat van Rusland. Slechts op deze manier bent u 100% zeker dat uw aanvraag correct en veilig wordt aangevraagd.

Traveldocs maakt de procedure makkelijker voor u, dus geen ingewikkelde website procedures meer.

U wordt op de hoogte gehouden van de status van de aanvraag via e-mail dan wel telefoon. Tevens kunt u ten alle tijden uw aanvraag volgen via de Tracking functie op onze website.

Traveldocs is een Nederlands bedrijf met jarenlange ervaring en de juiste connecties om uw documenten correct te behandelen. Wij werken samen met diverse tour operators, topclubs, grote (internationale)bedrijven en NGO’s. Uw documenten zijn ten alle tijden in veilige handen bij ons.

Visum Rusland nu aanvragen.

Uw visum Rusland aanvraag kunt u geheel zelf verzorgen door de aanvraag voor het (online) visum Rusland te plaatsen op onze website en alle nodige vragen te beantwoorden.

Dit kunt u 24 uur per dag doen, 7 dagen in de week. Wij zullen u stap voor stap door het proces heen begeleiden en ondersteunen waar nodig is. Komt u er niet uit op onze website? Dan kunt u ons benaderen via onze contactpagina. Wij helpen u graag!

Wilt u het visum Rusland direct aanvragen? Ga dan direct door naar het online aanvraagformulier visum Rusland. Wilt u eerst meer weten over het visum en de procedure? Lees dan onze FAQ visum Rusland pagina, of neem contact op met ons via het online contactformulier.

Traveldocs helpt bedrijven en particulieren bij de aanvraag van een visum of legalisatie. Als erkend legalisatie bureau assisteren wij u administratief en verzorgen wij de complete afhandeling bij de relevante ambassade of het consulaat. Voor deze dienstverlening berekenen wij bemiddelingskosten. Wij zijn geen overheidsinstantie of daaraan gelieerd. Alle door u te betalen kosten zijn duidelijk zichtbaar en volledig transparant en Traveldocs hanteert scherpe prijzen, een professionele service met een adequate knowhow binnen de wereld van legalisaties. Uiteraard heeft U ook de mogelijkheid om uw aanvraag rechtstreeks in te dienen bij de betreffende overheidsinstantie. Wanneer u een aanvraag via visum-legalisatie.nl  doet, betaalt u nooit meer voor de consulaire kosten dan bij de ambassade/ het consulaat.

Back To Top