Ga naar hoofdinhoud
FAQ visum Cuba

Veel gestelde vragen
Cuba visum

Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op

Algemene vragen

Wat is een visum Cuba precies?

Het visum Cuba is een groene papieren kaart, welke uit twee gedeeltes bestaat. U vult op zowel het linker- als op het rechterdeel van de kaart uw gegevens in.

Na aankomst op Cuba wordt één deel van het visum afgescheurd en ingenomen. Zodra u het land weer verlaat, wordt het andere deel ook ingenomen door de immigratieofficieren. Daarom is het van belang dat u het tweede gedeelte van uw visum Cuba goed bij zich bewaard gedurende uw verblijf op Cuba. Wij adviseren u om dit gedeelte los in uw paspoort te bewaren, plak deze dus niet vast!

Heb ik een visum nodig voor Cuba?

U heeft een visum voor Cuba nodig als u op vakantie of op zakenreis naar Cuba gaat. Dit geldt voor alle burgers van de EU, dus ook voor mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort. Ook minderjarige kinderen dienen tevens elk een eigen visum voor Cuba te hebben.

Indien het een toeristische reis betreft, kunt u de aanvraag volledig online indienen. Dit kan via het aanvraagformulier op onze website. Als u vragen heeft hierover, neemt u dan gerust contact met ons op. Onze visumexperts helpen u graag.

Heb ik een ander soort visum nodig voor mijn vakantie of zakenreis naar Cuba?

Ja, voor uw vakantie kunt u hier een toeristenkaart aanvragen, voor een zakelijke reis is een zakenvisum vereist.

Let op: voor het zakelijk visum dient u ook een garantiebrief en een uitnodigingsbrief aan te leveren. Neemt u in dit geval contact met ons op en vraag ons naar de mogelijkheden.

Moeten kinderen ook een visum voor Cuba aanvragen?

Ja, ook voor kinderen, ongeacht de leeftijd, dient een visum voor vertrek naar Cuba aangevraagd te worden.

Wat kost het visum voor Cuba?

De kosten voor het visum voor Cuba bedragen voor het toeristisch visum € 49,95. Voor het zakelijk single-entry visum zijn de kosten € 150,37.

Dit is inclusief verwerkingskosten, consulaire kosten, transactiekosten (bij iDeal/bancontact betaling) en btw.

Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om gebruik te maken van een spoedprocedure, waarbij het visum voor Cuba dezelfde dag nog verzonden wordt. Hier rekenen wij €24,95 euro extra voor.

Kan ik het visum verlengen?

Indien gewenst kunt u ter plaatse het toeristenvisum bij een kantoor van de immigratiedienst verlengen met 90 extra dagen. Hierdoor kunt u in totaal 180 dagen in Cuba verblijven. Ook het zakelijk visum is ter plaatse te verlengen.

Maakt het uit hoe ik Cuba inreis?

Het maakt niet uit hoe u Cuba inreist, of dit per boot of met het vliegtuig naar Cuba reist, uw visum is bij elke grenscontrole geldig.

 

Let er wel op dat zij die via USA naar Cuba reizen, de groene toeristenkaart niet geaccepteerd wordt. Dit geldt ook voor reizigers met de USA nationaliteit. Zij zijn verplicht om te beschikken over de zogenaamde roze toeristenkaart. Traveldocs kan ook deze voor u verzorgen tegen euro € 119,95 p.p.

Maakt het uit uit welk land ik Cuba inreis?

Ja, reizigers die vanuit Amerika komen dienen te beschikken over een roze toeristenkaart i.p.v. een standaard groene. Dit kunt u duidelijk aangeven op het online aanvraagformulier.

Over het aanvragen van het visum voor Cuba

Hoe vraag ik het visum voor Cuba aan?

U kunt uw aanvraag voor het toeristenvisum online aanvragen. Het aanvragen kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het visum Cuba wordt binnen 2 werkdagen per post naar u toegestuurd, tenzij u gebruik maakt van de spoedprocedure. In dat geval versturen wij het visum vaak dezelfde werkdag nog. De verzendkosten zijn inbegrepen in het totaalbedrag à €39,95 per persoon (postzegel, geen koeriers- of aangetekende zending!)

Na ontvangst van het visum kunt u de visumkaart eenvoudig zelf invullen aan de hand van ons uitleg document, welke wij altijd mee sturen. Zorgt u ervoor dat u bij het invullen zorgvuldig te werk gaat en de paspoortgegevens foutloos overneemt, zoals beschreven in het voorbeelddocument.

Ook het zakelijk visum kunt  bij ons aanvragen, neem hiervoor contact met ons op en vraag naar de mogelijkheden.

Hoe ver voor de reis kan/mag ik het visum voor Cuba aanvragen?

Doordat op het visum Cuba geen aankomstdatum staat vermeld, kan deze zelfs jaren voor vertrek aangevraagd worden.

Wij raden aan het zakelijk visum tot minimaal 15 dagen voor vertrek aan te vragen, omdat wij het Cuba visum per reguliere post naar u toe sturen. Hierdoor bedraagt de levering binnen Nederland hooguit 4 werkdagen en 8 werkdagen voor zendingen naar België.

Is er ook een spoedprocedure?

Indien u al op korte termijn naar Cuba afreist, kunnen wij uw visum Cuba met spoed verzorgen. Spoedaanvragen voor een visum Cuba die op een werkdag voor 12:00 uur zijn aangevraagd en betaald, worden dezelfde dag door ons verwerkt en per post naar u toegestuurd.

U kunt de spoedaanvraag middels het normale online aanvraagformulier indienen. Van belang is wel dat u de optie “spoed” aanvinkt bij het plaatsen van uw aanvraag. Voor spoedleveringen wordt een toeslag van €14,95 per persoon in rekening gebracht. Daarnaast bieden wij de mogelijkheid om gebruik te maken van een koerier, ipv de standaard zending per reguliere post. Neem hiervoor contact met ons op, zodat wij u een betaallink kunnen toesturen voor de aanvullende verzendkosten. Koerierskosten zijn namelijk niet inbegrepen in de prijs, alleen de standaard zending met een postzegel valt hieronder.

Hoe verzend ik mijn paspoort en documenten?

Er zijn een aantal manieren om uw paspoort bij ons aan te leveren. U kunt het zelf afleveren bij ons op kantoor in Hoofddorp of het zelf verzenden per post (aangetekend danwel per koerier). U kunt het ook door ons laten ophalen (de volgende dag of in geval van spoed nog de zelfde dag). Hiervoor zullen extra kosten berekend worden.

Soms kan onze ophaalservice nog de zelfde dag worden ingezet. De mogelijkheid en de kosten hiervan zijn afhankelijk van de ophaallocatie, het tijdstip en de drukte bij onze koeriersdienst. Ook zijn de kosten voor het ophalen voor de volgende dag afhankelijk van de ophaallocatie.

U kunt ons telefonisch benaderen voor de mogelijkheden van onze ophaaldienst.

Wanneer en hoe moet ik betalen?

Na het indienen van het online aanvraagformulier dient u de betaling te voldoen. Dit kunt u doen met: iDeal, Paypal, Bancontact of creditcard.

Indien er een toeslag wordt gerekend voor de door u gekozen ophaal- en/of verzendmethode, dan wordt deze direct bij het totaal bedrag opgeteld.

Als u gebruik maakt van een spoedkoerier op maat (voor het ophalen en/of retourneren), dan zullen de kosten achteraf worden gefactureerd.

Benodigde documenten en gegevens

Welke gegevens en documenten moet ik aanleveren voor de aanvraag?

Voor het toeristenvisum hoeft u alleen het online aanvraagformulier in te vullen.

Neemt u voor het zakenvisum Cuba contact met ons op voor het aanleveren van de benodigde documenten voor uw situatie.

Waar moet mijn paspoort aan voldoen?

Het paspoort moet nog minimaal zeven maanden geldig zijn na iedere inreis. Het paspoort dient minstens één lege pagina te bevatten.

 

Staat er een O(de letter) of een 0 (het cijfer) in mijn paspoort?

Nederlandse documentnummers, zoals een paspoortnummer, hebben nooit de letter “O”, maar kunnen wel het cijfer “0” bevatten. Het kan erop lijken dat een letter O in uw paspoort staat, dit betreft dan het cijfer 0. Ook is het belangrijk te weten dat documentnummers in Nederland 9 karakters lang zijn.

Documentnummers uit België kunnen wel de letter “O” en/of het cijfer “0” bevatten. Belgische documentnummers zijn altijd 8 karakters lang en zullen altijd beginnen met 2 letters, gevolgd door 6 cijfers.

Ik heb de Belgische nationaliteit en ik heb geen Burgerservicenummer (BSN). Wat moet ik invullen?

U kunt bij het invulveld op het aanvraagformulier negen keer een nul invoeren (000000000).

Zijn er vereisten aan mijn pasfoto?

De pasfoto dient hardcopy (op papier en niet digitaal) en in de afgelopen 3 maanden genomen zijn. U moet het aanleveren in het formaat 35x45mm. De pasfoto dient van hoge kwaliteit en in kleur met een witte achtergrond te zijn.

Hoofdbedekking is op de pasfoto alleen toegestaan indien dit uit religieuze overweging is. Het gelaat moet zichtbaar zijn, dat is dan wel een vereiste.

De pasfoto dient los (dus op geen enkele manier aan het aanvraagformulier bevestigd) en vrij te zijn van eventuele lijm/nietjes restanten.

Moeten er al overnachtingen en vliegtickets geboekt zijn alvorens ik het Visum Cuba aanvraag?

Nee, voor de aanvraag van een visum Cuba heeft u geen bevestiging van uw vlucht of overnachtingen nodig.

Aan welke eisen moet een garantiebrief voldoen?

Indien u voor zakelijke doeleidnen naar Cuba afreist is een garantiebrief nodig. Deze dient ingevuld en ondertekend te worden door uw werkgever. Neemt u hiervoor contact met ons op.

Aan welke eisen moet een uitnodigingsbrief voldoen?

Reist u zakelijk naar Cuba, dan heeft u een uitnodigingsbrief nodig. Deze brief moet op bedrijfspapier van de uitnodigende partij in Cuba geschreven zijn (een kopie is toegestaan).

Het wijzigen of annuleren van een aanvraag

Ik heb iets fout ingevuld of aangeleverd, wat te doen?

Neemt u zo snel mogelijk contact met ons op om aan te geven wat er niet op orde is. Of uw visumaanvraag nog kan worden gecorrigeerd is afhankelijk van de aard van de fout en wat de status van uw aanvraag is.

Kan mijn aanvraag nog geannuleerd worden?

Na het ontvangen van uw paspoort-scan en de overige documenten nemen wij uw aanvraag in behandeling. Vanaf dat moment is het annuleren van de aanvraag niet meer mogelijk. Wilt u uw aanvraag annuleren alvorens u uw paspoort en documenten hebt aangeleverd neem dan contact met ons op.

Overige vragen

Hoe gaan jullie om met persoonlijke gegevens?

Uw gegevens worden door ons alleen gebruikt voor de verwerking van uw visumaanvraag. Daarbij respecteren wij de privacy van elke gebruiker van onze site.

Tevens zullen wij er zorg voor dragen dat alle persoonlijke informatie die u ons verschaft vertrouwelijk zal worden behandeld. Met klem laten wij u weten dat uw gegevens niet worden verkocht danwel worden gebruikt voor welke andere commerciële doeleinden dan ook.

Mocht u verder nog vragen hebben over uw privacy, bekijk dan ons privacybeleid of neem contact met ons op.

Waar kan ik hulp vinden als het niet lukt?

Probeert u altijd eerst uw vraag op deze pagina te vinden, in bijna alle gevallen vind u hier het antwoord op uw vraag omtrent uw aanvraag over het visum Cuba.

Mocht u onverhoopt geen of onvoldoende antwoord op uw vraag vinden dan helpen wij u uiteraard graag. Klikt u hier om contact met ons op te nemen. Onze medewerkers staan u graag te woord.

Back To Top