Ga naar hoofdinhoud
Visum China Aanvragen

Visum China biometrics

China visumaanvraag – Biometrics

Zoals velen weten, is het verplicht voor alle aanvragers in Nederland en vele andere landen (op de VS na) om biometrische data af te geven voor het paspoort waarmee je de aanvraag voor het visum China indient. Dit is ongeacht of je als toeristische reiziger of als zakelijke reiziger naar China wilt gaan.

Iedereen tussen de 12 en 70 jaar oud moet verplicht langs het China Visa Service Center gaan, om biometrische gegevens af te geven.

Normaliter blijven deze gegevens tenminste 5 jaar lang gekoppeld aan het paspoortnummer waarop de aanvraag is gedaan.

Sinds China haar deuren na Corona weer heeft geopend, is het ook verplicht voor reizigers die in het verleden biometrische gegevens hebben afgegeven in Den Haag, om dit wederom opnieuw te doen, als er in de afgelopen 2 jaar (tijdens covid) geen visa voor China via Den Haag zijn aangevraagd.

 

Biometrics, wat is dat precies?

Biometrics is de Engelse benaming voor Biometrische data, oftewel: vingerafdrukken, een irisscan en een scan van het gelaat (lichaam en/of gezicht).

Deze gegevens zijn vereist voor alle China visumaanvragers, die tussen de 12 en 70 jaar oud zijn.

Het afgeven van deze biometrische data kan alleen op afspraak. Deze afspraak boeken wij in nadat wij de documenten per mail van u hebben ontvangen.

  • In de praktijk betekent dit vaak dat je minimaal 2 weken moet wachten alvorens je op afspraak langs kunt komen. Tijdens de vakantieperiode en rondom (Chinese en/of internationale) feestdagen kan deze wachttijd vaak uitlopen naar 3 tot 4 weken.
  • Pas als de biometrische data zijn afgegeven, gaat de door u gekozen verwerkingstijd van 2, 3, 4, of 6 werkdagen van start.

Nadat de biometrische data zijn afgegeven wordt de aanvraag ingediend en gaat de verwerkingstijd van start.

Hoe gaat het in zijn werking?

De eerste stap is achterhalen of u biometrische data moet afgeven. Wij kijken hiervoor naar het volgende:

  1. Bent u in het verleden in China geweest en heeft u vingerafdrukken moeten afgeven in Den Haag? Indien nee, moet u sowieso langskomen voor de biometrische gegevens alvorens het visum China aangevraagd kan worden.
  2. Bent u tijdens de corona periode in China geweest en heeft u hierbij een China visum moeten aanvragen via het China Visa Service Center? Indien nee, dan moet u sowieso langskomen, ook als u langer dan 2 jaar geleden vingerafdrukken heeft moeten afgeven op het huidig paspoort, omdat de ambassade alle biometrische data voor de covid periode nietig heeft verklaard.
  3. Als laatste kijken wij naar het type visum voor China dat u de vorige keer heeft verkregen. Wij vragen u in dat geval om een kopie hiervan te overleggen, zodat wij kunnen controleren of de vingerafdrukken die hierbij verstrekt zijn in Den Haag nog geldig zijn.

Belangrijk om te weten is dus dat alle vingerafdrukken die zijn afgegeven voor de corona periode niet meer geldig zijn en men ook met hetzelfde paspoort alsnog weer langs moet komen. Tevens is het ook belangrijk om te weten dat wanneer u de biometrische data in bijvoorbeeld Hong Kong heeft moeten afgeven, deze niet geldig zijn bij een visumaanvraag in Den Haag. Ook in dat geval moet u dus opnieuw langskomen, ditmaal in Den Haag.

Geldigheid biometrics visum China

De biometrische data zijn gekoppeld aan het paspoortnummer waarmee u de visumaanvraag heeft ingediend en blijven 5 jaar geldig.

Binnen deze periode hoeft u dus niet opnieuw langs te komen als uw biometrics nog geldig zijn, zolang u met hetzelfde paspoort reist als het paspoort waarmee u de biometrics destijds heeft verricht.

  • Reist u met een ander paspoort dan het paspoort waarmee u de biometrische data destijds heeft afgegeven? Dan moet u helaas opnieuw langskomen om opnieuw biometrische data voor het visum China af te geven op het huidig paspoort.

Wachttijd afspraak biometrics en het aanvragen van uw visum voor China

Doorgaans is de wachttijd ongeveer 1 tot 3 weken vanaf het moment van aanleveren van de documenten, tot het moment dat u op afspraak kunt komen voor de biometrische data.

Pas als deze zijn afgegeven, gaat de door u gekozen verwerkingstijd van start.

Let er wel op dat ook reizigers die geen biometrische data hoeven af te geven (eg. Frequent Travelers), ook gebonden zijn aan deze afspraak, omdat de aanvraag dan ingediend moet worden. Dus zelfs als u niet langs hoeft te komen, is het niet mogelijk om de aanvraag op een willekeurige dag officieel in te dienen bij de ambassade, omdat iedereen dit enkel of afspraak mag doen.

Op interview langskomen

Naast de biometrics kan het zijn dat het consulaat besluit dat de aanvrager op een andere dag bij de ambassade langs moet komen voor een interview.

Vaak is dit van toepassing wanneer een reiziger veel in Turkije of een ander land in het Midden Oosten is geweest of van origine daar vandaan komt.

Ook wordt je op interview opgeroepen wanneer je in het verleden een travel ban opgelegd hebt gekregen in China of een ander land, of wanneer je strafrechtelijke zaken hebt lopen.

Dit interview staat los van de biometrics afspraak en zal altijd op een andere dag plaatsvinden dan de afspraak voor de vingerafdrukken en gelaatsscan.

  • Moet je op interview komen? Houdt er dan rekening mee dat de verwerkingstijd van het visum in dat geval niet van start gaat nadat je biometrics hebt verstrekt, maar nadat je op interview bent geweest.
  • Het afgeven van het interview gebeurd bij de ambassade van de Volksrepubliek China, en niet bij het Chinese Visa Service Center. In geval van een interview moet je dus tweemaal naar diverse locaties in Den Haag gaan, alvorens de verwerkingstijd van uw visumaanvraag voor China van start kan gaan.

Traveldocs helpt van A tot Z

Natuurlijk zal er tijdens de biometrics afspraak begeleiding van ons aanwezig zijn om u zo goed mogelijk en zo comfortabel mogelijk, door dit process heen te belgeiden. Tevens hebben wij als visumbureau een speciale balie toegewezen gekregen in het Chinese Visa Service Center, waardoor u zich niet hoeft te melden bij de balie bij binnenkomst, maar direct mag doorlopen.

Tijdens deze afspraak zal een van onze China specialisten ervoor zorgen dat u goed wordt opgevangen, hij/zij zal u de procedure uitleggen en u kunt ter plekke de nodige formulieren ondertekenen. Daarna gaat u, samen met ons China specialist, naar de toegewezen balie om de biometrische data af te geven. Hierbij zullen er vingerafdrukken en een gelaatsscan van u worden genomen, en worden de door u aangeleverde documenten ook door de consulaire medewerker gecontroleerd en beoordeeld. Indien u op interview moet langskomen zult u de bevestiging daarvoor op dit moment te horen krijgen van de consulaire medewerker.

Zodra de controle van de documenten is gebeurd en de biometrische gegevens in goede orde zijn ontvangen, bent u vrij om weer weg te gaan.

In totaal zal alles bij elkaar ongeveer 15 tot 30 minuten duren.

Ons China specialist zal daarna de China visumaanvraag namens u indienen en de betaling hiervoor voldoen.

Zodra het paspoort met daarin het China visum klaar is, halen wij deze weer voor u op. U hoeft zelf dus niet terug te keren naar het Chinese Visa Service Center voor uw paspoort, wij ontnemen deze zorg voor u. Uiteraard zullen wij het paspoort met daarin het visum China na overleg met u middels de gewenste wijze bij u thuis of op uw werkadres afleveren.

 Wil je niet gebonden zijn aan deze afspraak, omdat je vertrek bijvoorbeeld op keer kort termijn is en reis je zakelijk? Dan kunnen wij eventueel het China pre-arrival Visum aanvragen. Je moet dan wel minimaal 1 nacht in Shanghai spenderen, maar daarna kan je 30 dagen lang door heel China reizen. Het voordeel is dat je dit visum al binnen 24 tot 72 uur op de mail hebt en geen gedoe hebt met onnodig papierwerk en niet langs hoeft te komen voor de biometrics! Traveldocs is een van de weinige visumbureaus in Nederland die het pre-arrival visum China binnen 24 tot 72 uur kan verzorgen!

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken

 

Veelgestelde vragen biometrics

Hieronder volgt een overzicht van de veelgestelde vragen omtrent de biometrics procedure.

V: Zijn de biometrics voor iedereen verplicht?

A: Indien je geen visum voor China via Den Haag hebt aangevraagd in de afgelopen 2 jaar, moet je inderdaad (weer) langskomen voor het afgeven van biometrische data.

V: Moeten kinderen ook langskomen voor de biometrics?

A: Ja, iedereen tussen de 12 en 70 jaar oud moet langskomen om biometrische data af te geven, dus ook kinderen vanaf 12 jaar oud.

V: Als ik in het verleden al vingerafdrukken heb moeten afgeven voor China, moet ik dan alsnog opnieuw langskomen?

A: Als je dit niet in de afgelopen 2 jaar hebt gedaan in Den Haag op het paspoort waarmee je nu reist, moet je inderdaad weer langskomen.

V: Hoe weet ik of ik naast de biometrics ook op interview moet komen?

A: Wanneer je regelmatig in Turkije of een ander Midden-Oosten land bent geweest of de nationaliteit hiervan draagt, kan je er vanuit gaan dat je ook op interview moet komen. Tijdens de biometrics afspraak zal je te horen krijgen of je inderdaad bij de ambassade moet langskomen voor een interview.

V: Is het mogelijk om de biometrics afspraak eerder in te plannen?

A: Nee. Helaas raken de mogelijke afspraak opties snel vol, zeker tijdens vakantieperiodes en rondom feestdagen is het vaak enorm druk bij het Chinese Visa Service Center. Traveldocs raadt u daarom aan om minimaal 2 a 3 weken vooruit te plannen, om te voorkomen dat u in tijdnood komt te zitten. Omdat de afspraakmogelijkheden zeer beperkt zijn, is het niet mogelijk om dit process te versnellen. Wel kunt u het systeem zelf in de gaten houden voor eventuele annuleringen natuurlijk.

V: Ik heb geen tijd om 1 tot 3 weken te wachten! Zijn er andere mogelijkheden om alsnog zo snel mogelijk naar China te kunnen reizen voor mij?

A: Indien je een Nederlands of Belgisch paspoort hebt, zakelijk reist en geen stempels van Turkije of een ander land in het Midden Oosten  in het paspoort hebt staan, kan je een Online pre-arrival visum voor China aanvragen. Hiermee krijg je ook 30 dagen aan verblijf (single entry) en kan je dit visum al na 24 uur tot max 72 uur per mail toegestuurd krijgen. Vraag ons naar de voorwaarden of kijk op onze China pre-arrival visum pagina voor meer informatie.

V: Ik hoef geen vingerafdrukken af te geven, waarom moet er dan alsnog een afspraak worden gemaakt voor mij?

A: Ook reizigers die vallen onder de zgn. Frequent Travelers zijn gebonden aan de afspraak, ondanks het feit dat zij niet opnieuw vingerafdrukken hoeven te verstrekken. Dit komt omdat wij de aanvragen enkel op afspraak mogen indienen. Dat betekend dat ook als je geen biometrische data hoeft af te staan, wij alsnog gebonden zijn aan de afspraakmogelijkheden om de visumaanvraag voor China namens u te mogen indienen. 

V: Is het mogelijk om mijn interview op dezelfde dag in te plannen als de afspraak dag van de biometrics?

A: Nee. Helaas krijgen wij pas tijdens het indienen van de aanvraag te horen of u op interview moet komen. Dit weten wij daarom nooit vooraf. De consulaire medewerker zal vervolgens een datum opgeven waarbij u langs moet komen. Hier hebben wij geen vrije keuze in. Indien u om welke reden dan ook niet kunt langskomen op het opgegeven datum, kunnen wij wel proberen om de interviewafspraak te verzetten. Echter kunnen wij dan niet garanderen dat u op kort termijn weer kunt langskomen en kan dit invloed hebben op uw visum beoordeling. De Chinese ambassade gaat er immers vanuit dat u het visum daadwerkelijk nodig heeft en daarom dan ook alles in werking zult stellen om mee te werken aan de verloop van deze procedure. Het afzeggen of verzetten van uw interview is daarom sterk afgeraden en op eigen risico van de aanvrager.

V: Ik reis op een ander paspoort dan waarmee ik mijn vingerafdrukken heb afgegeven destijds. Moet ik dan alsnog langskomen?

A: Ja. De biometrics zijn gekoppeld aan het paspoortnummer. Wanneer u met een ander paspoort reist, zult u opnieuw de biometrische data hiervoor moeten verstrekken.

V: Wat gebeurd er als ik mijn afspraak ben vergeten of om welke reden dan ook niet op kom dagen?

A: Dan berekenen wij een no-show tarief van 50 EUR excl. BTW, dit omdat wij tijd voor u moeten vrijmaken om u te begeleiden tijdens deze afspraak en zelf naar Den Haag moeten rijden. Daarnaast kan het consulaat bij een no-show besluiten om u geen visum meer toe te kennen. Indien u om welke reden dan ook verhinderd bent of te laat denkt te komen, vragen wij u om dit direct telefonisch te melden op het nummer dat vermeldt is in de afspraakbevestiging, zodat wij uw afspraak kunnen verzetten of annuleren, zonder dat dit grote gevolgen gaat hebben voor uw (toekomstige) visumaanvra(a)g(en) voor China.

V: Ik heb net mijn biometrische data moeten afgeven. Hoelang duurt het voordat ik mijn paspoort met visum weer terug krijg?

A: Indien je niet op interview hoeft te komen kan je er vanuit gaan dat de eerste dag van verwerking de dag zal zijn waarop u de biometrische gegevens hebt moeten afgeven. Vanaf deze dag kunt u de door u gekozen procedure tellen (2, 3, 4 of 6 werkdagen). 

Bijvoorbeeld: U heeft op woensdag 12 april uw vingerafdrukken afgegeven en heeft gekozen voor een 6 daagse procedure. Woensdag 12 april is dan dag 1. Dag 6 valt dan op woensdag 19 april. Op deze dag mogen wij het paspoort weer ophalen. Weekend- en al dan niet Chinese feestdagen, tellen niet mee.

V: Kan het zijn dat de ambassade mij vraagt om alsnog op interview te komen nadat ik mijn biometrics afspraak al heb gehad?

A: In theorie mag de ambassade u altijd vragen naar aanvullende documenten of u uitnodigen op interview, indien zij dit nodig achten. In de praktijk gebeurt dit echter zelden, en is de beoordeling van uw aanvraag door het consulaat in bijna alle gevallen voldoende.

Staat uw vraag hier niet bij en kunt u het antwoord ook niet vinden op onze website? Neem dan contact met ons op!

Direct een visum voor China aanvragen? Traveldocs helpt u graag op weg!

Klik op de onderstaande knop of ga naar onze China visum pagina!

Back To Top