Ga naar hoofdinhoud

Reizen naar Curaçao tijdens COVID-19

LET OP! Per 5 juni 2022 heeft Curaçao alle regelingen mbt covid laten vallen. 

Bent u van plan om binnenkort naar Curaçao te reizen tijdens COVID-19 en heeft u een visum nodig?

Momenteel is Curaçao een van de weinige landen waar al dan niet Nederlandse toeristische reizigers vakantie kunnen vieren en zakelijke reizigers zonder extra gedoe en aanvullende documentatie in tijden van corona gewoon welkom zijn. Wel zijn er een aantal voorwaarden waar men aan dient te voldoen en moet er rekening gehouden worden met een aantal belangrijke documenten, voordat men mag reizen naar Curaçao tijdens COVID-19.

In deze blog bespreken wij waar u zoal rekening mee moet houden bij het reizen naar Curaçao in tijden van COVID-19 en aan welke voorwaarden u dient te voldoen om zowel het visum te kunnen verkrijgen als het daadwerkelijk af mogen reizen.

Hierdoor weet u wat u kunt verwachten bij aankomst en waar u zoal rekening mee moet houden.

 

Visumvoorwaarden

Curaçao biedt Nederlandse reizigers de mogelijkheid om visumvrij te reizen bij een kort verblijf. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een vakantie, zakenbezoek of een familiebezoek. Ook inwoners van andere niet-visumplichtige landen kunnen zonder Caribisch visum naar een van de Caribische Koninkrijksdelen reizen. Heeft u een andere nationaliteit maar woont u in Nederland en beschikt u over een verblijfsvergunning? Ook dan kunt u gebruik maken van de visumvrije regeling.

Beschikt u niet over de Nederlandse nationaliteit en reist u vanuit een visumplichtige land? Dan is het aangeraden om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van het Koninkrijk der Nederlanden in uw land. Onze visum specialisten kunnen u uiteraard ook adviseren hierbij. Neem hiervoor contact met ons op.

 

Aanvullende informatie vanuit de Curaçaose overheid omtrent reizen naar Curaçao:

curacao tijdens covid

 

Vanuit welke landen of met welke nationaliteit mag je visumvrij naar Curaçao reizen?

Voor een volledig overzicht van niet-visumplichtige nationaliteiten en uitzondering vindt je hier.

Valt u onder een van deze landen? Dan heeft u aan het Digital immigration Card die wij op onze website aanbieden genoeg. Staat uw land niet in het rijtje van visumvrije landen? Dan dient u een visum aan te vragen bij de Nederlandse ambassade of consulaat in uw land van verblijf.

Daarnaast mogen reizigers uit Schengen Lidstaten visumvrij naar Curaçao reizen, alsmede reizigers uit de VS, Canada, Ierland, Zwitserland, het Franse gedeelte van St. Maarten en vreemdelingen met een verblijfsvergunning voor een verblijf langer dan 6 maanden in één van de Caribische gebiedsdelen.

 

Bemanning van een schip of vliegtuig mag 48 uur visumvrij op Curaçao verblijven. Dit geldt ook voor passagiers van cruiseschepen, mits de cruiseschip minder dan 48 uur in de haven van Curaçao verblijft.

 

 

 

Lijst van landen en gebieden, vanuit waar u mag reizen naar Curaçao tijdens COVID-19

In tijden van corona kan het zijn dat niet alle visumvrije landen welkom zijn zonder verplichte quarantaine. Hieronder vindt u een overzicht van lage risicolanden en wat te doen als u vanuit een ander land komt dat wel in aanmerking komt voor de visumvrije regeling om te reizen naar Curaçao, maar dit land een hoog risico heeft.

visum Curacao

Als ik wel legaal in Nederland verblijf, maar nog geen verblijfsvergunning heb, mag ik dan alsnog naar Curaçao reizen zonder visum?

Nee. U dient in dit specifieke geval een visum aan te vragen bij de Nederlandse ambassade. De dichtstbijzijnde Nederlandse ambassade zit in Brussel. Daar kunt u uw visum aanvragen.

Neem voor meer informatie over de regels rondom visumplicht en –verstrekking contact op met de afdeling AJZ via 070-3066111 of ajz@kgmc.nl.

 

 

Typen visa voor Curaçao met buitenlands paspoort

Als reiziger zonder visumvrijstelling naar één of meerdere ABC eilanden kun je kiezen voor de volgende twee opties:

 

Een Caribisch visum Kort verblijf biedt u de mogelijkheid om 90 dagen in een periode van 180 dagen tussen de eilanden door te reizen.

 

Een Caribisch visum Lang verblijf is benodigd voor als uw verblijfsperiode langer is dan 90 dagen.

 

Voor beide visum types heeft u een aanvraagformulier nodig en specifieke documenten, welke afhankelijk zijn van uw reisdoel. Dit betreft namelijk een regulier visumaanvraag, welke niet digitaal verwerkt kan worden. U zult voor dit visum vooraf zelf naar de Nederlandse ambassade of consulaat moeten gaan in uw land van verblijf.

 

Alle nodige informatie omtrent het aanvragen van een visum kort- of lang verblijf voor Curaçao kunt u hier vinden.

 

Ik ben in Nederland en heb een Caribisch visum kort of lang verblijf nodig. Hoe regel ik dit?

Bent u in Nederland en heeft u een Caribisch visum Kort of Lang verblijf nodig? Kijk dan eerst in de Q&A van Nederlandwereldwijd. Voor meer informatie over visa voor Caribische Koninkrijksdelen en contactgegevens van de betreffende Caribische autoriteiten kunt u hier vinden.

 

Dit is dus een ander soort visum dan de Digital Immigration Card, welke wij op de website aanbieden. Nederlandse paspoorthouders mogen namelijk met de digitale immigration card reizen, maar niet-visumvrije reizigers moeten vooraf een juist visum type verkrijgen bij de Nederlandse ambassade of het consulaat in het land van verblijf. Dit geldt overigens niet voor Schengenlanden, UK, Ierland, USA en Canada.

 

 

Ik mag visumvrij reizen naar Curaçao tijdens COVID-19. Welke documenten zijn hiervoor benodigd?

Als u valt onder een van de visumvrije landen/paspoorthouders dient u alleen te beschikken over de volgende documenten op het moment van vertrek naar Curaçao:

 1. Uw Digital Immigration Card, welke wij voor u kunnen verzorgen
 2. Een ingevuld en ondertekend Passenger Locator Form
 3. Een negatief PCR-test reisverklaring

 

Hiernaast treft u een voorbeeld van de Digital Immigration Card voor Curaçao. Dit is het type visum dat wij aanbieden voor visumvrije reizigers. Officieel is dit geen visum, maar een reisautorisatie. Voorheen vulde men dit formulier in het vliegtuig in. Dit is enige tijd terug gewijzigd, waardoor visumvrije reizigers verplicht zijn om de digital immigration card voor vertrek online op te vragen. Traveldocs neemt dit voor u uit handen voor slechts  € 19,95 euro per aanvraag!

 

Zie voorbeeld van de Digital Immigration Card :

voorbeeld visum curacao

 

Aanvullende documenten

Het kan zijn dat de lokale immigratie officieren of luchtvaartmaatschappij u zullen vragen om aanvullende documenten. Dit recht behouden zij ten allen tijde. Let daarom op dat u de volgende documenten al dan niet digitaal ook mee neemt naar uw reisbestemming voor het geval dat:

 • kopie informatiepagina paspoort
 • kopie van uw visum
 • een recentelijke bankafschrift of ander bewijs van voldoende financiële middelen om uzelf te kunnen onderhouden gedurende uw gehele verblijfsperiode
 • hotelbevestiging, indien van toepassing
 • retourvlucht of vlucht naar een ander land (bij overstap)

 

Het kan zijn dat de ene maatschappij meer documenten van u vereist dan de andere, maar in principe zijn de 3 eerstgenoemde punten onder benodigdheden de meest belangrijkste. Deze moet u als NL paspoorthouder altijd mee op reis nemen.

Passenger Locator Form

Vanwege COVID-19 is het voor alle reizigers verplicht om voor vertrek een zogenaamde Passenger Locator Form (PLC) in te vullen. Dit moet digitaal gebeuren via de website van de Curaçaose overheid. Dit kan pas vanaf 48 uur voor vertrek, omdat u hierbij ook de negatieve PCR test (Coronasneltestpoint) reisverklaring in moet uploaden.

 

De PLC is verplicht voor alle internationale reizigers, welke al dan niet met visum Curaçao willen inreizen.

 

Hoe vul ik de Passenger Locator Form voor Curaçao in?

Als eerste dient u uw land van vertrek in te vullen, alsmede uw manier van reizen naar Curaçao tijdens COVID-19; per boot of per vliegtuig. Vervolgens vult u alle nodige gegevens in, zoals uw naam, geboortedatum, telefoonnummer en gegevens nood contactpersoon.

 

Bent u een inwoner van Nederland? Vergeet dan niet om de knop met ‘Resident’ om te zetten en uw woonadres in te vullen. Bent u geen inwoner van Nederland en is dit slechts u punt van vertrek? Dan dient u uw verblijfadres in Nederland op te geven.

 

Het voordeel is dat u in de PLC ook kunt opgeven in welke taal u aangesproken wenst te worden door de gezondheidsofficieren op Curacao. U kunt kiezen uit Engels, Nederlands, Spaans of Papiamentu.

 

Na het invullen van uw vluchtgegevens krijgt u de mogelijkheid om uw PCR-test reisverklaring te uploaden. Let wel op dat een gorgel-test niet wordt geaccepteerd! Als laatste beantwoordt u een paar vragen m.b.t. uw gezondheid. Daarna bent u klaar en ontvangt u de Passenger Locator Form via de mail. Deze moet u geprint mee op reis nemen, samen met uw PCR-test reisverklaring. Reist u met een groep? Dan kunt u dat in de PLC vragenlijst aangeven. U krijgt dan een groeps-ID, waarmee u meerdere mensen op één PLC kunt zetten.

Let wel op dat alle reizigers van de groep zijn of haar eigen Passenger Locator Form geprint mee moet nemen.

passenger locator form visum curacao

 

 

Hiernaast ziet u een voorbeeld van de Passenger Locator Form. De QR code zal worden gescand bij aankomst op Curaçao door een van de immigratie officieren. Indien u één of meerdere vragen met Ja heeft beantwoord, zal er gevraagd worden om toelichting.

 

 

Caribbean carpet programma

Voor reizigers die regelmatig naar Aruba, Curaçao of andere Caribische Koninkrijksdelen moeten afreizen komen in sommige gevallen in aanmerking voor het Caribbean carpet programma.

Dit betreft een ander visum soort dan bovengenoemde typen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet u vallen onder één van onderstaande groepen:

 • U heeft in de afgelopen 5 jaar minimaal 2 keer een Caribisch visum aangevraagd (geen digital immigration card dus, maar echt een fysiek visum!);
 • De reis betreft medische redenen en u beschikt over een doktersverklaring;
 • Indien u beschikt over een geprivilegieerd paspoort. Deze moet u dan samen met een kopie hiervan mee nemen;
 • U gaat naar een bijeenkomst of conferentie en beschikt over een toestemming hiervoor, welke vooraf aangevraagd moet worden door de organisatie dat u bezoek. Dit bewijs moet u meesturen;
 • Zeilers en andere zee sporters;
 • Beschikt u over een vakantiehuisje of u bent deeltijd eigenaar (timeshare) en beschikt over een aantoonbare koopakte;
 • U bent medereiziger van iemand die meedoet aan het Caribbean carpet programma.

 

Het voordeel van dit Caribbean carpet programma is dat u alleen bij de eerste visumaanvraag in persoon aanwezig dient te zijn bij de betreffende overheidsinstantie. De daaropvolgende aanvragen mogen namens tweede partijen gebeuren, zoals visumbureaus.

Dit visum is langer geldig dan normaal, namelijk 1 tot 4 jaar, afhankelijk van uw reisdoel. Indien uw paspoort eerder verloopt, zal het visum ook komen te vervallen.

Om dit visum aan te kunnen vragen hoeft u tevens ook geen bewijs van vlucht- of een hotelreservering aan te vragen, waardoor u pas echt hoeft te boeken nadat het visum is verstrekt en u zeker weet dat u op reis kunt gaan.

 

Welke documenten zijn dan benodigd voor het Caribbean carpet programma?

Naast bovengenoemde documenten (welke in uw situatie van toepassing zijn) dienen onderstaande groepen aanvullende documenten aan te leveren. Deze hebben wij voor het gemak verdeel over 3 secties, namelijk:

 

Ondernemers

Als u als investeerder of ondernemer naar het Caribische Koninkrjksdelen wilt moet u aan kunnen tonen dat u een relatie heeft met een bedrijf in het Caribisch gebied. Daarnaast moet u ook het aanvraagformulier Caribbean carpet voor bedrijven (PDF) invullen.

Zeevaart

Maritiem personeel, zoals bijvoorbeeld bemanningsleden op een schip moeten een zeemans- of monsterboekje (van Kiwa Register bijvoorbeeld) kunnen overleggen, alsmede een overeenkomst met een scheepseigenaar.

Inwoners

Als u al in een van de caribische Koninkrijksdelen woont en beschikt over een verblijfsvergunning, werkvergunning of ‘belongers’-certificaat, is het makkelijker om andere eilanden te bezoeken met het Caribbean carpet programma.

 

U heeft alle nodige documenten verzameld, en dan?

Zodra u alle documenten compleet heeft en het aanvraagformulier Caribisch visum heeft ingevuld en ondertekend, dient u een afspraak te maken bij een Nederlandse ambassade of consulaat bij u in de regio.

 

Lukt dit niet goed of heeft u vragen? Dan kan Traveldocs u uiteraard helpen.

 

 

Let wel op dat het Curaçao visum op onze website de Digital Immigration Card betreft voor reizigers die visumvrij naar Curacao mogen reizen (deze digicard is namelijk verplicht voor hen). Reguliere visa aanvragen kunt u niet aanvragen via deze website, omdat de kosten en benodigde gegevens alsmede documenten sterk hiervan verschillen.

 

Aanvullende informatie rondom covid-19

Momenteel is er van woensdag 24 maart t/m 06 april een lockdown op Curaçao. Buitenlandse reizigers zijn vooralsnog welkom, maar ook zij dienen zich te houden aan de lockdown legeling en de avondklok van 21:00 tot 04:30 uur.

 

Ook mag men op basis van kenteken letters 2 dagen per week de weg op, echter alleen voor essentiële ritten. Deze zijn als volgt:

 • Auto’s met kentekens beginnend met de letter A, D, F, G, H, K, BF, Z, WA en SPK mogen op maandag en donderdag de weg op
 • Kentekens met de letters B, J, L, N, R, U en MF mogen dinsdag en vrijdag rijden
 • En kentekens met de letters S, T, V, X en Y mogen woensdag en zaterdag rijden
 • Op zondag mag niemand de weg op met de auto
 • Ook huurauto’s dienen zich te houden aan de plachi di dia.

 

Meer informatie over de covid regeling vindt u hier en op de website van de Curaçaose overheid.

 

 

Wilt u direct een digicard visum voor Curaçao aanvragen? Klik dan hier! Wilt u juist meer weten over het visum voor kort- of lang verblijf? Neem dan telefonisch contact met ons op!

Direct een aanvraag starten? Klik dan op de knop hieronder!

Traveldocs helpt bedrijven en particulieren bij de aanvraag van een visum of legalisatie. Als erkend legalisatie bureau assisteren wij u administratief en verzorgen wij de complete afhandeling bij de relevante ambassade of het consulaat. Voor deze dienstverlening berekenen wij bemiddelingskosten. Wij zijn geen overheidsinstantie of daaraan gelieerd. Alle door u te betalen kosten zijn duidelijk zichtbaar en volledig transparant en Traveldocs hanteert scherpe prijzen, een professionele service met een adequate knowhow binnen de wereld van legalisaties. Uiteraard heeft U ook de mogelijkheid om uw aanvraag rechtstreeks in te dienen bij de betreffende overheidsinstantie. Wanneer u een aanvraag via visum-legalisatie.nl  doet, betaalt u nooit meer voor de consulaire kosten dan bij de ambassade/ het consulaat.

Back To Top