Ga naar hoofdinhoud

Belangrijke informatie visum Rusland

Wat is het visum Rusland, hoe kan ik het visum Rusland aanvragen en wanneer heb ik deze nodig? 

Hieronder leest u alle nodige informatie omtrent het visum Rusland.

Wat is een visum Rusland?

Het visum Rusland is een toestemmingsdocument van het consulaat om de Russische Federatie in te mogen reizen. Het visum Rusland kunt u aanvragen via de Russische ambassade of consulaat. Dit toestemmingsdocument is een visum, welke in uw paspoort aangebracht dient te worden alvorens u het land kunt inreizen. Dit document wordt ook wel een (e-)visum Rusland genoemd en dient u in alle gevallen vooraf aan de reis aan te vragen. Er bestaan verschillende soorten van het visum Rusland. Op onze website kunt u precies zien welke van toepassing is voor uw reis of situatie. Wij kunnen naast het standaard zakelijk en toeristische visum Rusland ook een Rusland visum aanvragen voor Medische of Journalistieke doeleinden. Indien u niet zeker weet welk visum in uw situatie van toepassing is, verzoeken wij u om vooraf telefonisch contact met ons op te nemen.

Visum Rusland online aanvragen

U kunt uw visum Rusland aanvragen door het aanvraagformulier op onze website in te vullen. U ontvangt vervolgens een persoonlijke e-mail met daarin een overzicht van de door u aan te leveren documenten voor het visum Rusland. Deze documenten hebben wij nodig om uw visum Rusland te kunnen aanvragen. Daarnaast ontvangt u ook het consulaire formulier voor het visum Rusland. Hierdoor hoeft het consulair formulier voor uw visum Rusland aanvraag niet meer zelf op te maken en krijgt u niet meer te maken met moeilijke of onduidelijke overheidswebsites, wat tijd bespaart. Zodra u alle benodigde documenten voor uw visum Rusland aanvraag heeft verzameld, dient u deze – afhankelijk van het type visum – fysiek of via de mail bij ons aan te leveren. Vraagt u een elektronisch visum voor Rusland aan? Dan kunt u de aanvraag geheel online indienen en de documenten per mail aan te leveren. Wilt u liever een regulier visum Rusland aanvragen? Dan dient u naast uw paspoort ook alle nodige documenten fysiek bij ons aan te leveren. Dit moet samen met uw paspoort en pasfoto gebeuren. Welke benodigdheden dit zijn kunt u hierboven lezen.

U hoeft niet meer zelf naar het consulaat!

Voorheen diende de aanvrager zelf naar het consulaat te reizen om het paspoort en documenten af te geven en zelf ook op te halen bij het consulaat in Den Haag. Traveldocs neemt u die moeite uit handen door dit voor u te doen. Tevens kunt u hierbij gebruik maken van onze Ophaal- en wegbreng koeriersservice. Tegen aanvullende kosten kunnen wij een eigen koerier naar uw thuis- of kantooradres sturen, welke het paspoort en documenten bij u komt afhalen en naar ons zal brengen. Uiteraard bieden wij ook de mogelijkheid om het paspoort weer middels een koerier retour te ontvangen.

Hiervoor betaalt u aanvullende kosten van € 49,95 inclusief BTW. Indien u andere wensen heeft omtrent het retour krijgen van uw paspoort, bieden wij hiervoor diverse diensten aan. De kosten van de koeriersdienst kunt u in ons tarievenoverzicht terug vinden. Wij zullen bij ophalen contact met u opnemen om af te stemmen wanneer en waar onze koerier zich kan melden en uiteraard ook telefonisch op de hoogte stellen zodra het paspoort met visum gereed is. Weet u nog niet wat uw wensen zijn?

Dat is geen enkel probleem. U kunt altijd later in het traject uw wensen aan ons bekend maken en de betaling voldoen middels een online link. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden of kijk op onze website.

Zakelijk of toeristisch, een uitnodigingsbrief is verplicht.

Alle reizigers moeten bij de aanvraag een uitnodigingsbrief aanleveren van de Russische organisatie, die door de reiziger bezocht zal worden. Toeristen kunnen een uitnodigingsbrief vaak verkrijgen van hun reisbureau of overnachtingsplaats in Rusland. Beschikt u niet over een uitnodigingsbrief? Dan kunt u de uitnodigingsbrief tegen een aanvullend tarief door Traveldocs laten verzorgen. Om dit mogelijk te maken dient u dit aan te vinken bij het plaatsen van de order op onze website. Wij zullen de brief dan toevoegen bij de aanvraag, zodra wij alle nodige documenten van u hebben ontvangen.

Reist u met een e-visum naar Rusland? Dan hoeft u niet te beschikken over een uitnodigingsbrief, dit in tegenstelling tot het regulier visum.

Welke soorten Rusland visums zijn er?

Welke variant van het visum Rusland u moet aanvragen hangt af van uw reisdoel. Lees hieronder de informatie over de verschillende visumtypen Rusland. Traveldocs kan u vrijwel in alle gevallen van dienst zijn. Staat de door u gewenste visumtype hier niet tussen? Neemt u dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

Elektronisch e-visum Rusland

Rusland kent sinds kort een elektronisch visum variant, het zogenaamde e-visum Rusland. Dit is een online visum Rusland, welke geheel online aangevraagd kan worden. Dit visumtype is bedoeld voor toeristische-, zakelijke-, humanitaire- en privé reizen.  Met dit visum mag u gedurende een periode van maximaal 16 dagen door Rusland reizen, ongeacht welke regio u zult bezoeken of via welk in- en uitreis punt u aankomt en vertrekt. Het voordeel van dit visum is dat u geen documenten hoeft aan te leveren die uw verblijf in Rusland bevestigen, zoals een vlucht- of hotelboeking. Daarnaast hoeft u ook geen uitnodigingsbrief aan te leveren. Kortom, het enige wat u, naast uw persoonlijke (reis)gegevens, hoeft aan te leveren voor uw e-visum Rusland aanvraag is een digitale pasfoto, welke recentelijk genomen is en is voorzien van een wit achtergrond.

Het e-visum voor Rusland kost 33 euro aan consulaire kosten en is gratis voor kinderen tot 6 jaar oud.

Dit is exclusief onze bemiddelingskosten. Reist u naar St. Petersburg, Ivangorod of het Leningraf regio? Dan is het e-visum gratis, zolang u niet langer dan 8 dagen in de stad verblijft. Neem in dat geval eerst contact met ons op, alvorens uw aanvraag via de website te plaatsen.

Met het e-visum Rusland kunt u het land middels de volgende “checkpoints” betreden:

Met het vliegtuig:

 • Pulkovo
 • Belgorod
 • Volgograd (Gumrak)
 • Ekaterinburg (Koltsovo)
 • Kazan
 • Krasnodar (Pashkovsky)
 • Krasnoyarsk (Yemelyanovo)
 • Vnukovo, Moskou
 • Domodedovo, Moskou
 • Sheremetyevo, Moskou
 • Nizhny Novgorod (Strigino)
 • Novosibirsk (Tolmachevo)
 • Rostov-on-Don (Platov)
 • Samara (Kurumoch)

Met de boot:

 • Vladivostok
 • Zarubino
 • Big port St. Petersburg (Marine station)
 • Passagiers port St. Petersburg

Met de trein:

 • Pogranichny
 • Khasan

Met de auto:

 • Bagrationovsk
 • Gusev
 • Mamonovo (Grzechotki)
 • Mamonovo (Gronowo)
 • Morskoje
 • Sovetsk
 • Ivangorod
 • Ubylinka

Te voet:

 • Ivangorod

Gemixte checkpoint:

 • Blagoveshchensk

Dit elektronisch e-visum Rusland krijgt u van ons per mail na goedkeuring toegestuurd en kan geheel online worden aangevraagd. U hoeft hier dus geen documenten fysiek voor aan te leveren. Om dit visum aan te kunnen vragen hoeft u niet te beschikken over een uitnodigingsbrief of een vlucht- of hotelboeking. Wel dient u te beschikken over een recentelijk genomen digitale pasfoto, welke voorzien is van een wit achtergrond en conform paspoortvoorwaarden is.

Is uw verblijf langer dan 16 dagen aaneengesloten, wilt u meerdere keren op één visum Rusland inreizen of wilt u Rusland betreden via een controlepunt die hier niet bij staat? Dan dient u te kiezen voor het regulier visum 16 t/m 30 dagen.

Regulier visum Rusland aanvragen

De meest bekende variant is het regulier visum Rusland, welke als sticker aangebracht wordt in uw paspoort. Hiermee mag u vrij rondreizen in Rusland gedurende een periode van 30 dagen en mag u zowel per land, per zee als per vliegtuig het land in- en uitreizen. Ook bent u niet gebonden aan een vast in- en uitreispunt. Wel dient u hiervoor de documenten in de benodigdheden fysiek bij ons aan te leveren en zult u uw paspoort gedurende de verwerkingstijd in handen van het Russisch consulaat of Visa Service Center zijn. Traveldocs dient uw visum Rusland aanvraag voor u in en haalt deze ook weer voor u op, waardoor uw werk hierin minimaal is. U hoeft alleen de juiste documenten aan te leveren en wij verzorgen de rest voor u.

Zowel het e-visum als het regulier visum voor Rusland kunt u aanvragen op onze website.

Overige visum voor Rusland varianten

De meest voorkomende visum aanvragen voor Rusland zijn toeristisch en zakelijk. Daarnaast verzorgen wij ook Medische visum aanvragen voor Rusland en visum aanvragen voor journalisten, crew members en technische medewerkers. Indien u gebruik wenst te maken van de laatste 4 opties, verzoeken wij u om vooraf telefonisch of via de mail contact met ons op te nemen. De aan te leveren documenten kunnen namelijk verschillen.

De toeristische en zakelijke visum aanvragen voor Rusland kunt u wel via deze website regelen.

Reizen naar Wit Rusland (Belarus)

Momenteel is Rusland bezig met het uitrollen van een nieuw type visum, waarmee u zowel naar Wit-Rusland, Rusland en Kazachstan kunt reizen op één visum. Wanneer dit visum beschikbaar zal zijn is nog niet bekend gemaakt door de Russische overheid. Dat dit visum Wit Rusland – Kazachstan – Rusland eraan zit te komen is zeker, echter weten wij nog niet wanneer. Zodra dit Wit-Rusland visum beschikbaar zal zijn, zullen wij dit kenbaar maken op onze pagina en sociale media kanalen.

Verwerkingstijd. Hoe lang duurt het aanvragen van mijn visum Rusland?

Gemiddeld duurt het aanvragen van het visum Rusland tussen de 7 en de 10 werkdagen na het moment van indienen, alvorens u het paspoort met visum weer retour krijgt. Heeft uw aanvraag haast? Dan bieden wij, in veel gevallen ook een spoedvisum aan, waarbij de verwerkingstijd slechts 4 dagen is vanaf het moment van indienen bij het consulaat. Hier betaalt u wel een toeslag voor.

Geldigheid visum Rusland

Zakelijke reizigers kunnen een visum Rusland krijgen met een geldigheid tussen de 3 maanden en de 12 maanden. De geldigheid van het visum wordt uiteindelijk beslist door het consulaat, waarbij de uitnodigingsbrief altijd leidend is. Wilt u langer in Rusland blijven dan de data genoemd in uw uitnodigingsbrief of wilt u meerdere inreizen hebben en staan deze niet vermeld in de uitnodigingsbrief voor Rusland? Dan zult u deze eerst moeten (laten) aanpassen, omdat het consulaat alsnog de reisgegevens in de uitnodigingsbrief voor het visum Rusland zal aanhouden.

Toeristische reizigers kunnen een visum krijgen met een geldigheid van 3 maanden. Indien het een reis naar familie of een medische betreft, is het in sommige gevallen ook mogelijk om een visum te verkrijgen van 3 tot 6 maanden. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor meerdere inreizen. Hier gelden wel specifieke eisen en voorwaarden voor en bieden wij niet standaard aan op de website. Neem voor informatie over dit visum eerst contact met ons op.

De kosten voor het visum Rusland

De kosten voor het aanvragen van een visum voor Rusland bedragen € 109,95 per persoon, inclusief BTW. Deze kosten zijn inclusief consulaire kosten voor het visum Rusland en ons bemiddelingstarief. Hier kan, afhankelijk van de door u gekozen visumtype, levertijd en eventuele urgentie, een toeslag bij komen. Indien u wilt dat uw paspoort na het verkrijgen van uw visum voor Rusland middels standaard koerier retour wordt gezonden, dan betaalt u daarvoor een meerprijs voor. Indien u een snellere levering wilt, kan hier een meerprijs voor gerekend worden, afhankelijk van uw wensen. Ook bieden wij de mogelijkheid aan om het paspoort voor u klaar te leggen op Schiphol, waar u deze voor vertrek direct kunt afhalen. Hier betaalt u € 45,00 euro voor, inclusief BTW.

Waarom uw visum Rusland aanvragen bij Traveldocs?

Bij Traveldocs staan wij garant voor professionele, correcte, vlotte en betrouwbare service.

Onze ervaren deskundigen controleren de aanvraag alvorens deze wordt ingediend bij het consulaat van Rusland. Slechts op deze manier bent u 100% zeker dat uw aanvraag correct en veilig wordt aangevraagd.

Traveldocs maakt de procedure makkelijker voor u, dus geen ingewikkelde website procedures meer.

U wordt op de hoogte gehouden van de status van de aanvraag via e-mail dan wel telefoon. Tevens kunt u te allen tijde uw aanvraag volgen via de Tracking functie op onze website.

Traveldocs is een Nederlands bedrijf met jarenlange ervaring en de juiste connecties om uw documenten correct te behandelen. Wij werken samen met diverse touroperators, topclubs, grote (internationale) bedrijven en NGO’s. Uw documenten zijn te allen tijde in veilige handen bij ons.

Visum Rusland nu aanvragen

Uw visum Rusland aanvraag kunt u geheel zelf verzorgen door de aanvraag voor het (online) visum Rusland te plaatsen op onze website en alle nodige vragen te beantwoorden.

Dit kunt u 24 uur per dag doen, 7 dagen in de week. Wij zullen u stap voor stap door het proces heen begeleiden en ondersteunen waar nodig is, zodat u alle gegevens in orde heeft. Komt u er niet uit op onze website? Dan kunt u ons benaderen via onze contactpagina. Wij helpen u graag!

Wilt u het visum Rusland direct aanvragen? Ga dan direct door naar het online aanvraagformulier visum Rusland. Wilt u eerst meer weten over het visum en de procedure? Lees dan onze FAQ Rusland pagina, of neem contact op met ons via het online contactformulier. Kortom, voor al uw visum Rusland vragen kunt u bij Traveldocs terecht voor hulp en ondersteuning! Omdat onze visumexperts jarenlange kennis en ervaring hierin hebben weet u zeker dat uw aanvraag in veilige handen is.

Wilt u gebruik maken van de Trans-Siberië express?

Dan dient u naast het visum Rusland ook een visum voor China en een visum voor Mongolië aan te vragen. Het visum China kunt u naast het visum Rusland via onze website aanvragen. Het visum voor Mongolië kunt u aanvragen via de overige landen pagina.

Traveldocs helpt u graag bij het verzorgen van al uw nodige visum aanvragen, zodat u met een gerust hart op reis kunt gaan!

Traveldocs helpt bedrijven en particulieren bij de aanvraag van een visum of legalisatie. Als erkend legalisatie bureau assisteren wij u administratief en verzorgen wij de complete afhandeling bij de relevante ambassade of het consulaat. Voor deze dienstverlening berekenen wij bemiddelingskosten. Wij zijn geen overheidsinstantie of daaraan gelieerd. Alle door u te betalen kosten zijn duidelijk zichtbaar en volledig transparant en Traveldocs hanteert scherpe prijzen, een professionele service met een adequate knowhow binnen de wereld van legalisaties. Uiteraard heeft U ook de mogelijkheid om uw aanvraag rechtstreeks in te dienen bij de betreffende overheidsinstantie. Wanneer u een aanvraag via visum-legalisatie.nl  doet, betaalt u nooit meer voor de consulaire kosten dan bij de ambassade/ het consulaat.

Back To Top