Ga naar hoofdinhoud
top 5 handige reistips

Top 5 handige reistips

Op vakantie gaan is natuurlijk één van de, zo niet dé leukste activiteit van het jaar. Ondanks dat het coronavirus nog meer dan aanwezig is kan het maken van een reis juist nu bijzonder aantrekkelijk zijn. De toeristische hotspots zijn rustiger dan ooit tevoren en de tarieven zijn lager dan u gewend bent. 

Het maken van een reis wordt momenteel echter afgeraden en dit kunnen wij alleen maar beamen. Mocht u toch een reis willen maken dan hopen wij dat dit op een plezante en vooral veilige manier doet. In dit artikel vertellen wij meer over het proces voorafgaand aan de reis, het oriëntatie- en boekingsproces. Middels onze tips kunt u de voorbereiding en uitvoering van de reis in goede banen leiden. 

Controleer de status van uw bestemming

Voor we onze handige reistips gaan bespreken, willen we nog even benadrukken dat het maken van een reis in de meeste gevallen streng wordt afgeraden. Een groot aantal bestemmingen worden als ‘oranje’ of zelfs ‘rode’ risicolanden bestempeld. Hieronder vindt u meer over deze bestemming gerelateerde kleurcodes. Houdt er rekening mee dat de kleurcodes snel kunnen veranderen, controleer de gekozen bestemming dus zo frequent mogelijk.

Rode kleurcode

Een land dat wordt bestempeld als ‘rood’ is in principe een no-go area. Een reis naar dit land wordt ten strengste afgeraden, ook als een reis naar dit land vereist is. Via Nederlandwereldwijd vindt u een handig overzicht van alle kleurcodes. 

Oranje kleurcode

Een land dat bestempeld wordt met de kleur ‘oranje’ houdt in dat er gezondheids- en veiligheidsrisico’s zijn in het betreffende land, er een inreisverbod geldt of er wordt een quarantaineverplichting gesteld. Hierdoor wordt een reis afgeraden, maak een reis enkel als dit vereist is. 

Gele kleurcode

Een groot deel van de landen in Europa worden bestempeld met de kleur ‘geel’. Dit houdt in het maken van een reis kan, maar u te allen tijde waakzaam moet zijn omdat er toch risico’s zijn in het betreffende land. Het grootste gedeelte van deze landen bevinden zich in West-Europa. 

Groene kleurcode

In een normale situatie, dus pre- of post corona, is het grootste gedeelte van de landen bestempeld als ‘groen’. In deze landen zijn geen noemenswaardige gezondheids- of veiligheidsrisico’s. Op het moment van schrijven wordt geen enkel land bestempeld als een geheel veilige bestemming. 

Zodra u een (veilige) keuze heeft gemaakt dan kunt u zich verder verdiepen in uw reis. De volgende aspecten van een reis, afhankelijk van uw bestemming, dient u zo snel mogelijk te regelen. Zo kunt u met een fijn en onbezorgd gevoel op reis gaan.  

1. Regel uw visum online

Niet iedere bestemming vereist een visum, het grootste gedeelte van de Europese landen kunt u simpelweg toetreden met uw paspoort. Toch zijn er wereldwijd nog maar liefst 80 landen waar een visum verplicht is. In het ene geval geldt er een visumverplichting wanneer u langer dan 90 dagen verblijft en in het andere geval is een visum altijd verplicht. Een overzicht van deze landen vindt u hier.

Via onze website kunt u uiteraard eenvoudig een visum voor uw bestemming regelen. Online bespaart u tot wel 35% en heeft u uw visum al binnen enkele werkdagen in bezit. We zijn tevens 24/7 bereikbaar, mocht u vragen hebben dan staan we u dus altijd graag te woord!

2. Laat u tijdig vaccineren

Net als een visum is een vaccinatie bestemming gerelateerd. Ook in dit geval geldt dat een vaccinatie vaak pas buiten Europa geadviseerd of zelfs verplicht wordt. Via de GGD vindt u per land of regio een overzicht van de aangeraden of verplichte vaccinaties. Hier vindt u ook meer informatie over hoe u uzelf kan laten inenten en waar. 

Het is aan te raden om een vaccinatie zo vroeg mogelijk te regelen. Zodra u bijvoorbeeld de vliegtickets heeft geboekt kunt u het best zo snel mogelijk de GGD contacteren om advies te vragen en een afspraak in te plannen. De wachtrij kan wellicht langer zijn dan u verwacht, zo komt u nooit voor een nare verrassing te staan zo vlak voor uw vertrek. 

3. Boek een parkeerplaats ruim van tevoren

Gaat u op vliegreis en reist u met de auto naar de luchthaven van vertrek? Dan dient u hoogstwaarschijnlijk ook een parkeerplaats te regelen bij deze luchthaven. Via online platform Vliegen&Parkeren kunt u het parkeeraanbod bij Nederlandse, Belgische, Duitse en Franse luchthavens vergelijken en direct de gewenste parkeerplaats boeken. 

Zoekt u bijvoorbeeld naar een Charleroi Airport parking? U selecteert simpelweg de juiste luchthaven en uw reisdata, het beschikbare parkeeraanbod wordt u direct getoond. U kunt de mogelijkheden vergelijken en de gewenste parking direct online boeken. Na het maken van een boeking ontvangt u een bevestiging per mail. Hierop vindt u alle informatie omtrent het parkeren, inclusief contactgegevens van de gekozen parkeeraanbieder. 

4. Rechten bij vertraging of annulering

Dit is een onderdeel die u natuurlijk het liefst aan u voorbij ziet schieten. Door onverhoopte omstandigheden kan uw vlucht vertraging oplopen of zelfs geannuleerd worden. Dit is natuurlijk allesbehalve gewenst, gelukkig kan u in sommige gevallen wel op een adequate manier verzorgt en vergoed worden. 

Bij een vertraging van meer dan twee uur heeft u namelijk recht op verzorging. Deze verzorging hangt af van de uiteindelijke duur van de vertraging, het kan in de vorm van voeding, drinken, een hotelovernachting en vervoer naar de accommodatie. 

Bij een vertraging van meer dan drie uur heeft u recht op een vergoeding, ook de hoogte van deze vergoeding hangt af van de duur van de vertraging en de afstand van de vlucht. De vergoeding start vanaf € 250 en loopt op tot € 600 per ticket. 

5. Vergelijk alle reismogelijkheden online

Tegenwoordig kunt u van alles online vergelijken, waarom dan ook niet de aspecten van uw reis? Dit kan wellicht een tijdsintensieve bezigheid zijn, vaak loont het wel om zoveel mogelijk online te vergelijken. U kunt namelijk al snel besparen op bijvoorbeeld uw vliegtickets, accommodatie en parkeerplaats bij de luchthaven. 

Via platformen als Skyscanner, Airbnb of Vliegen&Parkeren heeft u altijd ruime keuzemogelijkheden en vindt u in nagenoeg alle gevallen een vliegticket, accommodatie of parkeerplaats bij de luchthaven die aan de wensen voldoet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo by Denise Jans on Unsplash

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top